Efectele pestei porcine | Director de calitate hipermarket: În România, există o criză a aprovizionării cu carne de porc / Asociaţia Cărnii Române: Se simte o scumpire de 15-20% a cărnii de porc

Ca provocări pe care le avem în această perioadă extrem de aglomerată, este cea a aprovizonării cu carne de porc. Este o mare criză pe care o traversează România, a declarat vineri, Florin Căpăţână, la o conferinţă de profil.

Urmărește
910 afișări
Imaginea articolului Efectele pestei porcine | Director de calitate hipermarket: În România, există o criză a aprovizionării cu carne de porc / Asociaţia Cărnii Române: Se simte o scumpire de 15-20% a cărnii de porc

Director de calitate hipermarket: În România, există o criză a aprovizionării cu carne de porc

“Ca provocări pe care le avem în această perioadă extrem de aglomerată, este cea a aprovizonării cu carne de porc. Este o mare criză pe care o traversează România. Încercăm să ne aprovizionăm din surse cât îndepărtate de focarele de pestă porcină. Nu fac comentarii în legătură cu preţurile, pentru că şi noi, deocamdată, aşteptăm să vedem preţurile produselor care sunt pregătite să vină în magazinele din România”, a spus directorul de calitate al Auchan România, Florin Căpăţână.

Potrivit acestuia, tendinţele pentru consumatorii români în preajma sărbătorilor se vor îndrepta, ca în fiecare an, spre sectorul patiseriile, cofetăriilor, brutăriilor şi carmanegeriilor.

“Lucrurile vor sta ca în fiecare an. Partea de patiserie, cofetărie, brutărie şi carmangerie vor fi asaltate de către clienţi. În acest moment, suntem într-o febra de aprovizionare a magazinelor, a gândirii strategiei de program pentru întâmplinarea clienţilor, astfel încât să nu existe o aglomerare, pentru a evita cozile din magazine”, a susţinut Căpăţână.

Directorul a explicat că există o cerere în creştere a consumatorilor pentru produse cât mai naturale, iar industria s-a adaptat la noile tendinţe.

“Industria, vâzând că românii cer produsele tradiţionale şi sănătoase, s-a adaptat. Industria laptelului a făcut investiţii foarte mari în acest sens, cea a cărnii la fel, în vederea apropierii de alimente cât mai naturale, cât mai puţin procesate. Un client sănătos este cel care poate reveni să facă cumpărături”, a conchis acesta.

Asociaţia Cărnii Române: Se simte o scumpire de 15-20% a cărnii de porc în piaţă

Anul acesta, de sărbători, se simte o scumpire de 15-20% pe piaţă pentru carnea de porc, deprecierea monedei naţionale fiind unul dintre motivele majorării preţurilor, a declarat vineri, Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, la o conferinţă de profil.

“În clipa în are aducem carne de porc din Uniunea Europeană, dintr-odată preţul este mai mare. Mai intervine şi devalorizarea monedei naţionale şi faptul că UE face un export masiv de carne de porc în Asia, în special în China. Acesta este factorul care a contribuit ca, la nivel european, de la începutul anului, preţul cărnii de porc să crească cu 30%. Pe lângă creşterea acestui preţ mai intervine şi preţul porcului ca atare. În special purceii graşi au ajuns cam la 50 de euro. Deci s-a majorat şi preţul la nivelul fermelor”, a explicat Dana Tănase.

Potrivit acesteia, există un deficit major de carne de porc în Europa.

“Este foarte greu, în momentul de faţă, să spui că vrei să aduci carne dintr-un stat membru, pentru că nu prea are nimeni. Comenzile sunt făcute. Sunt membri ai asociaţiei care au făcut comenzi cu şase luni înainte pentru a avea carne acum”, a completat directoarea Asociaţiei Române de Carne.

Totodată, aceasta a dat asigurări că va exista carne de porc în perioada imediat următoare, iar consumatorii trebuie să verifice etichetele de pe produsele cumpărate.

“Asigur toţi consumatorii că va exista carne de porc în perioada imediat următoare. Fie că vorbim de carnea din România, fie de cea adusă din statele membre, în funcţie şi de restricţiile faţă de această maladie care a devastat industria cărnii de porc din ţara noastră în ultimii doi ani. Consumatorului îi revine sarcina de a citi eticheta, există un regulent european care obligă trecerea originii cărnii de porc, de pasăre sau de ovine şi bovine pe etichetă”, a susţinut ea.

Dana Tănase a mai precizat că există şi un deficit de slănină pe piaţa europeană.

“Noi, procesatorii, ne confruntăm cu această criză a cărnii de porc, fiind vorba despre o tendinţă la nivel european. Acest fapt vine ca urmare a faptului că pesta porcină africană a devastat şi Asia, în special China, unde exporturile europene s-au concetrat foarte mult asupra acestei destinaţii. Pentru a avea un tir de carne sau două trebuie să faci comandă cu două luni de zile înainte. Totodată, s-a configurat şi o aprovizionare dificliă cu slănină, care este atât de necesară procesării produselor din carne. Se aleargă foarte mult după 20 de tone de slănină prin Europa şi, din cauza faptului că oferta este limitată, preţurile la nivel european au explodat. În România, s-a observat o majorare a preţurilor în acest sens, dar încercăm să le menţinem şi să ne descurcăm şi cu piaţa internă”, a conchis oficialul Asociaţiei Române a Cărnii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici