- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.10.2013, 18:10)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Efectul CRIZEI DIN SUA asupra României - Commerzbank: România riscă datorii mai scumpe şi deprecierea leului
Creşterea costurilor de finanţare şi deprecierea leului sunt riscuri posibile în eventualitatea intrării SUA în default (încetare de plăţi), însă România este mai bine poziţionată decât alte state emergente şi poate accesa fonduri în baza acordului preventiv cu FMI, potrivit Commerzbank.
Urmărește
789 afișări
Efectul CRIZEI DIN SUA asupra României - Commerzbank: România riscă datorii mai scumpe şi deprecierea leului
"Aş aştepta o mişcare semnificativă a pieţelor numai dacă s-ar materializa cel mai neplăcut scenariu, adică un default al Statelor Unite. Un astfel de incident ar conduce fără îndoială la o retragere majoră din zona activelor de risc, inclusiv cele româneşti. Astfel, România s-ar confrunta probabil cu costuri mai ridicate de finanţare pe piaţă, ceea ce ar putea crea probleme pentru Ministerul Finanţelor. Cu toate acestea, în cel mai rău caz guvernul român poate apela la acordul preventiv cu FMI pentru a evita o criză majoră", a declarat pentru MEDIAFAX Thu Lan Nguyen, analist la Commerzbank, a doua mare bancă germană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
Presiunea pe activele cu grad ridicat de risc ar putea fi accentuată şi de prelungirea impasului politic de la Washington, chiar dacă SUA nu ar intra în default. Astfel, pe măsură ce criza politică din SUA s-ar prelungi, temerile tot mai accentuate privind un posibil default ar afecta puternic activele emergente, precum leul sau obligaţiunile de stat ale României.
"Cu toate acestea, consider că Europa Centrală şi de Est este mai bine poziţionată decât alte zone emergente deoarece balanţa externă din regiune s-a îmbunătăţit în ultimii ani, astfel că statele sunt mai puţin vulnerabile la fluxurile de capital extern, care ar îngheţa în cazul unui default al SUA", continuă analistul Commerzbank, precizând că economiile din Europa emergentă ar avea totuşi de suferit, având în vedere că sunt dependente în mare măsură de exporturi.
Cu toate acestea, România stă mai bine decât alte ţări din regiune.
"Cu un acord stand-by preventiv în derulare, România dispune de o plasă de siguranţă confortabilă, spre deosebire de alte state din Europa de Est, precum Ungaria şi Turcia, care ar fi afectate mult mai grav de un astfel de şoc", consideră Nguyen.
Congresul Statelor Unite nu a ajuns încă la un acord privind majorarea plafonului datoriei de stat, care va fi atins joi, 17 octombrie. Astfel, guvernul SUA ar putea pierde începând de joi prerogativa de a se împrumuta şi de a refinanţa datoriile ajunse la scadenţă.
Trezoreria are o rezervă de aproximativ 30 miliarde de dolari, la care se adaugă veniturile colectate, un indicator volatil. Cu aceste resurse se estimează că guvernul american va putea continua să-şi onoreze obligaţiile financiare până în ultima săptămână a lunii octombrie.
Totodată, guvernul american şi-a suspendat parţial activitatea începând de la 1 octombrie, în lipsa unui buget agreat în Congres.
Citeşte şi:
Băncile centrale îşi fac planuri de urgenţă pentru eventualitatea intrării SUA în default
Miercuri, liderii din Congres erau aproape de un compromis care să înlăture riscul unui default, care ar avea consecinţe incalculabile asupra pieţelor financiare şi economiei globale, eclipsând efectele falimentului băncii Lehman Brothers, în septembrie 2008.
Citește pe alephnews.ro: Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CRIZA DIN SUA: Investitorii, tot mai îngrijoraţi că Trezoreria nu va plăti datorii de 120 miliarde de dolari. "După 24 octombrie, statul va mai funcţiona pe vapori de benzină"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Harbin Ice-Snow World te așteaptă cu peste 300.000 de metri cubi de gheață și zăpadă. Tema din acest an este „Vis de iarnă, dragoste în inima Asiei”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe