Efectul opririi temporare a livrărilor de cipuri din Japonia va fi resimţit până în trimestrul trei

Întreruperea livrărilor de cipuri din Japonia, chiar şi numai câteva săptămâni, poate duce la creşterea preţurilor şi la un deficit de aparate iPad şi alte tablete, smartphome şi computere timp de mai multe luni, posibil până în trimestrul al treilea, relatează Reuters.

Urmărește
12 afișări

Japonia asigură circa o cincime din producţia mondială de componente semiconductoare, iar perspectiva prelungirii perioadei de întrerupere a producţiei a dus marţi la continuarea creşterii preţurilor, după saltul semnificativ din ziua precedentă.

Chiar dacă daunele provocate de cutremur unităţilor de producţie nu au fost majore, problemele de alimentare cu energie electrică şi cele din transporturi pot provoca deficite semnificative în cazul unor componente electronice şi majorări de preţuri importante, potrivit companiei de cercetare a pieţei IHS iSuppli.

Între produsele care pot fi afectate se află cipurile NAND folosite la telefoanele mobile, cipurile DRAM, ecranele LCD şi alte componente LCD.

Preţul spot al cipurilor NAND a avansat marţi cu aproape 3%, după o creştere de 20% înregistrată luni.

În cazul cipurilor DRAM, avansul a fost de 0,2%, după o majorare de 7% consemnată în ziua precedentă.

Kingston Technology, unul dintre cei mai mari furnizori de cipuri DRAM şi NAND la nivel mondial, consideră că reacţia pieţei a fost de natură speculativă, deşi există o îngrijorare îndreptăţită legată de întreruperea lanţului logistic.

"În producţia semiconductoarelor, întreruperea temporară a activităţii înseamnă că tot ce era în curs de fabricaţie la acel moment (iar procesul de producţie durează mai multe săptămâni) trebuie considerat deşeu", se arată într-un comunicat al Kingston.

Chiar dacă livrările de componente semiconductoare vor fi întrerupte numai două săptămâni, deficitul de produse şi impactul preţurilor se vora resimţi până în trimestrul al treilea, potrivit iSuppli.

Cererea pentru cipurile NAND este în creştere, susţinută de producţia de telefoane mobile şi tablete precum aparatul iPad 2 produs de Apple, din care s-au vândut deja aproape un milion de unităţi, potrivit estimărilor.

Compania taiwaneză Wintek, care fabrică componente pentru iPad2, a anunţat că are stocuri necesare producţiei pentru două săptămâni, iar impactul pe termen scort este limitat.

O sursă de la Wintek a declarat că sunt căutaţi furnizori alternativi, pentru înlocuirea celor japonezi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici