EFG Eurobank vrea ca de anul viitor diviziile din sud-estul Europei să se poată finanţa singure

EFG Eurobank, a doua mare bancă din Grecia, prezentă în România, vrea ca de anul viitor diviziile din sud-estul Europei să se poată finanţa singure şi să nu mai depindă de banca-mamă, a declarat marţi directorul general, Nicholas Nanopoulos, la adunarea anuală a acţionarilor.

Urmărește
10 afișări

Băncile elene au o pondere importantă în sistemele financiare din Balcani, iar problemele de finanţare ale acestor instituţii, din cauza crizei datoriilor suverane din Grecia, au avut un impact negativ şi asupra performanţelor economice ale ţărilor din regiune, relatează Reuters.

În România şi Serbia, băncile din Grecia reprezintă circa 17% din sectorul bancar, iar în Bulgaria 28%.

Băncile elene nu mai au acces la finanţare pe pieţele internaţionale, din cauza temerilor legate de intrarea în incapacitate de plată a Greciei, astfel încât liniile de credit către operaţiunile din sud-estul Europei au avut de suferit.

Eurobank şi-a dezvoltat operaţiunile din afara Greciei în România, Bulgaria, Serbia, Turcia, Polonia şi Ucraina.

Aceste divizii, ale căror activităţi sunt aşteptate să se îmbunătăţească în 2011, contribuie la compensarea afacerilor mai slabe de pe piaţa elenă.

"Încercăm să optimizăm finanţarea băncilor din regiunea Noua Europă. Prin depozite locale şi finanţare autonomă, pe piaţa locală şi internaţională, băncile din regiune ar trebui ca, până în 2012, să nu mai fie dependente de centru", a spus Nanopoulos.

Operaţiunile din regiunea Noua Europă au contribuit anul trecut cu 32 milioane de euro la profitul grupului.

În primul trimestru, grupul a depăşit aşteptările analiştilor, cu un profit de 74 de milioane de euro, la care a contribuit şi vânzarea Polbank EFG către Raiffeisen Bank.

Nanopoulos a arătat că prezenţa EFG Eurobank în Europa de Sud-Est este un activ strategic, prin profitul obţinut în afara Greciei, unde economia este afectată de criza datoriilor.

Pe piaţa românească, EFG Eurobank controlează Bancpost şi mai multe companii, între care EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Finance - Romania, EFG Eurobank Securities - România, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurări Generale şi EFG Eurolife Asigurări de Viaţă.

EFG Eurobank a avut în primul trimestru o pierdere de 1,1 milioane de euro în România, comparativ cu un profit de 2,1 milioane de euro în primele trei luni ale anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici