- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EFG Property:Piaţa rezidenţială din România nu a scăzut, preţurile au urcat cu 7% anual în 2005-2010
Preţurile locuinţelor din România au crescut în medie cu 7,2% pe an în perioada 2005-2010, ceea ce arată o evoluţie "sănătoasă" a pieţei, au apreciat reprezentanţii EFG Eurobank Property Services, la lansarea unei serii de indici de preţ pentru proprietăţile rezidenţiale locale.
"Dacă luăm evoluţia preţurilor pe piaţa rezidenţială din România din ultimii şase ani reiese că în medie preţurile au crescut anual cu 7,2%. Înseamnă că piaţa nu a scăzut, ci a avut o evoluţie sănătoasă, a crescut pe fundamente sănătoase", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Fotis Mouzakis de la Class Business School, City Univesity London, supervizorul echipei care a realizat indicii.
Potrivit indicilor EFG, în perioada 2005 şi până la mijlocul anului 2008, preţurile din România au crescut accelerat, cu 105%. După aceea a urmat o scădere abruptă începând cu a doua jumătate a anului 2008, iar tranzacţiile de la începutul lui 2009 au avut loc la preţuri cu 30% mai mici decât în anul precedent.
"Scăderea preţurilor la nivel naţional a încetinit pe parcursul anului 2009 şi au tins să se stabilizeze în 2010, astfel că acestea au ajuns cu 75% sub cele din 2005", se arată în analiza EFG.
Astfel, la sfârşitul ultimului trimestru din 2010, preţurile din Bucureşti se situau în jurul a 79.000 de euro, iar în România, media era de 47.000 de euro.
"Pe ansamblu, ultimele niveluri ale preţurilor arată o stabilizare la nivelul înregistrat la sfârşitul anului 2006", menţionează sursa citată.
Bancpost, membră şi ea a Eurobank EFG, este primul beneficiar al indicilor lansaţi de divizia imobiliară a grupului financiar elen.
"În România nu există indici imobiliari credibili şi era greu să facem o evaluare corectă a garanţiilor astfel încât să vedem care este nivelul provizioanelor. În portofoliul Bancpost câteva mii de garanţii de tip rezidenţial şi a căror reevaluare se va face mult mai uşor dacă avem un indice corect", a declarat, în conferinţa de presă, Mihai Bogza, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bancpost.
El a menţionat că un indice ajută băncile atât în reevaluarea garanţiilor, având în vedere scăderea preţurilor de pe piaţa imobiliară, cu costuri mai mici, cât şi în acordarea de noi credite, pentru că pot să evalueze proprietăţile la valori apropiate de realitate.
"Băncile nu au dat credite şi din cauza unei pieţe moarte, pentru că era foarte greu să-ţi dai seama care era valoarea de piaţă a produsului pe care urma să fie finanţat. Existenţa acestui indice va ajuta piaţa. În plus are şi avantaje indirecte, respectiv va apărea transparenţa pe piaţă. În ultimii ani numărul tranzacţiilor au scăzut foarte mult şi pentru că nu s-a întâlnit cererea cu oferta. Vânzătorii nu voiau să vândă pentru că nu ştiau care este preţul corect şi se temeau că se vor păcăli, iar cumpărătorii, cu bani, din cauza aceleiaşi netransparenţe a pieţei, nu cumpărau pentru că de asemenea, le era frică să nu fie păcăliţi", a spus Bogza.
În opinia sa, apariţia unui astfel de indice, care este determinat având la bază o metodă ştiinţifică, va duce la creşterea numărului de tranzacţii.
Bancpost a aplicat deja acest indice pentru reevaluarea garanţiilor din portofoliu.
"Bancpost are pe reevaluare 15.000 de garanţii în portofoliu. Nivelul de provizionare nu a fost afectat în urma aplicării indicelui, pentru că noi am finanţat circa 70% din valoarea respectivului activ, astfel că o devalorizare sub 30% nu ne-a afectat. În plus, o mare parte din credite au fost rambursate. Nu a trebuit să constituim valori mari ale provizioanelor ca urmare a aplicării indicelui", a explicat Bogza.
EFG a realizat indici trimestriali şi anuali pentru piaţa din România pe parcursul ultimilor şase ani. Au fost calculate în total 21 de serii de indici pentru 8 diviziuni ale ţării, 11 oraşe principale, 2 segmente ale Capitalei şi un număr de valori agregate generale, folosind metoda "hedonică".
"Aceşti indici ne vor ajuta foarte mult să înţelegem mai profund situaţia actuală a pieţei imobiliare şi să monitorizăm mai bine fluctuaţiile preţurilor. Când indicele este aplicat unui grup de active, el permite obţinerea imediată de rezultate şi înţelegerea fluctuaţiei valorilor", a declarat Dimitris Andritsos, director executuiv al Eurobank EFG Property Services.
EFG Eurobank Property Services România are o reţea de experţi in-house în birourile din Bucureşti precum şi la EFG Eurobank Ergasias Property Services din Atena în scopul dezvoltării acestor indici pentru România. Baza de date iniţială, constând din câteva mii de măsurători, a fost realizată prin analiza garanţiilor din portofoliul Bancpost, având la bază o varietate largă de caracteristici calitative ale proprietăţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”