Eficienţa energetică acasă: cum să economiseşti bani lună de lună şi să ai grijă şi de natură (P)

Ce înseamnă eficienţa energetică? Să fii eficient, înseamnă să obţii mult din puţin. Sau conform Directivei 2012/27 a Parlamentului şi Consiliului Uniunii Europene eficienţa energetică este rezultatul raportului dintre performanţa unui bun sau serviciu şi energia folosită în realizarea acestuia. Altfel spus, dacă utilizezi eficient energia, poţi beneficia de cel puţin acelaşi nivel de confort consumând mai puţin.

Urmărește
833 afișări
Imaginea articolului Eficienţa energetică acasă: cum să economiseşti bani lună de lună şi să ai grijă şi de natură (P)

Însă, eficienţă energetică înseamnă şi mai mult de atât. 71% dintre români asociază reducerea consumul de energie acasă cu un comportament sustenabil. Iar, conform sondajului INSCOP aproape 80% dintre români cred că schimbările climatice sunt reale şi produc efecte vizibile, motiv pentru care majoritatea românilor este dispusă să facă eforturi personale pentru protejarea mediului şi susţinerea economiei circulare. 

Tu ce acţiuni faci zilnic pentru a reduce consumul de energie şi proteja natura? Există multe lucruri pe care le poţi face pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică a casei tale, atât prin acţiuni mici, zilnice, cât şi prin soluţii pe termen lung.

Învesteşte inteligent în soluţii pe termen lung care îţi aduc economii anuale, precum:

  • Înlocuieşte centrala veche cu una nouă, în condensare. O centrală termică nouă va fi mult mai eficientă decât una veche, având un consum redus cu până la 30%, ceea ce va duce la economii semnificative la facturile de energie, de până la 900 lei/an1.
  • Utilizează un aparat de aer condiţionat cu tehnologie Inverter. Acesta are un consum redus de energie cu până la 33% şi un impact redus asupra naturii, datorită agent frigorific R32. În plus, te bucuri de un mediu sigur, purificat şi fără umiditate. Mai mult, tehnologia Inverter permite utilizarea aparatului de aer condiţionat şi în sezonul rece, pentru încălzire.
  • Instalează un sistem de panouri fotovoltaice. Panourile fotovoltaice te pot ajuta să produci energie verde de la soare şi să economiseşti bani la facturile de energie. Dacă devii şi prosumator poţi face economii de până la 8500 lei/an2 cu un sistem de 5 kW şi o producţie 6.300 kWh/an.
  • Achiziţionează o maşină electrică. Este o opţiune mai prietenoasă cu mediul decât maşinile cu combustie internă. În plus, dacă deţii un sistem de panouri fotovoltaice, o încarci cu energie verde, de la soare, pentru călătorii electrizante, cu 0 emisii de CO2.

În plus, acţiunile mici, făcute zi de zi, te ajută să îmbunătăţeşti eficienţa energetică a casei tale şi îţi aduce economii de până la 2.000 lei anual.

  • Ştiai că în bucătărie consumul de energie reprezintă 30% din necesarul energiei electrice domestice? Doar gătitul şi coacerea pot economisi până la 200 kWh/an. Coace la cuptor fără preîncălzire pentru a folosi şi căldură reziduală sau foloseşte un capac atunci când găteşti.
  • Frigiderul şi congelatorul are un consum anual de până la 415 kWh. Evită să-l pui într-un loc cald şi asigură-te că ţii deschisă uşa frigiderului pentru cât mai puţin timp posibil.
  • Maşina de spălat vase consumă aproximativ 245 kWh/ an, dar spălarea e mai ieftină decât cea manuală cu până la 30%. Utilizează maşina de spălat vase la program Eco, fără pre-spălare, unde apa se încălzeşte la maximum 50°C.
  • Maşina de spălat rufe consumă între 0,6 şi 0,9 kWh per ciclu de spălare. Alege programul ECO, acesta foloseşte mai puţină apă şi doar jumătate din energia necesară unui program normal şi asigură-te ca este încărcătă complet.
  • Evită băile în cadă şi foloseşte duşul. La duş, consumul de apă scade la 1/3, adică de la 50 la 30 l. Setează temperatura apei calde menajere la un nivel care să nu mai necesite combinarea cu apă rece.
  • Opreşte dispozitivele electronice când nu le foloseşti deoarece un aparat în stand-by consumă între 40-70% din energia pe care o consumă în timpul funcţionării. Înlocuieşte becurile clasice cu cele economice, care consumă cu până la 75% mai puţină energie. Astfel faci o economie de până la 472 kWh anual.
  • 2/3 din energia din casele şi apartamentele noastre este folosită pentru încălzire. Prin folosirea unui termostat, scăderea temperaturii cu 1 grad şi alegerea ferestrelor cu geam termopan poţi avea o economie de până la 1032 lei / an pentru un apartament cu o suprafaţă de 85 mp, locuit de 2 persoane.

Acum, că ştii cum să faci economii la energie, te-ai gândit ce faci pentru tine şi ai tăi?

 

1Centrala în condensare utilizată conform instrucţiunilor tehnice permite o economie de 3MWh/an, în condiţiile unui consum mediu anual de 11,97MWh. 2Economia de 8500 lei/an reiese pentru un consum din producţie de 310 kWh şi injecţie de 420 kWh, la care se aplică costurile cu energia consumată şi valoarea energiei injectate (aprox 1,3 lei/kWh tva inclus). S-a considerat că doar 35% din producţie se consumă, iar restul se injectează în reţea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici