- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Egipt, Arabia Saudită sau Filipine sunt principalele destinaţii în care ajung cerealele româneşti
- Primii zece importatori cumpără 6 mil. tone de cereale, adică 60% din cantitatea totală exportată
- România se află în top zece exportatori mondiali de cereale, unde lider este Rusia
- Principalele pieţe de export pentru cerealele româneşti sunt cele din Asia
- În 2020, România a exportat 11,4 milioane de tone de cereale în valoare de 2,16 mld. euro.
România este unul dintre primii cinci exportatori de cereale din Uniunea Europeană
România este unul dintre primii cinci exportatori de cereale din Uniunea Europeană, cu peste 70 de destinaţii în portofoliu, cele mai importante fiind în Asia, în Orientul Mijlociu sau zona de sud-est. Egipt, Arabia Saudită sau Filipine sunt principalele ţări în care România a exportat cereale în 2020, în valoare de aproape jumătate de miliard de euro, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
„Suntem tributarii traderilor străini şi exportăm cerealele româneşti acolo unde au semnat ei contracte economice. Arabia Saudită nu poate produce cereale şi atunci ia din bazinul Mării Negre, din Rusia, Ucraina şi România. Practic, vindem acolo unde au traderii pieţe deschise, pentru că statul român nu mai are calitatea de a deschide noi pieţe, cum fac, de altfel, alte state europene, chiar şi din estul Europei”, a explicat Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Pro Agro, ce cuprinde cele mai mari asociaţii şi uniuni din agrobusiness.
În 2020, România a exportat 11,4 milioane de tone de cereale în valoare de 2,16 miliarde de euro, conform datelor de la INS. Primii zece cumpărători au achiziţionat 6,7 milioane de tone de cereale şi au plătit 1,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă peste jumătate din valoarea totală. Faţă de anii anteriori, volumul a crescut pe fondul crizei coronavirusului, însă valoarea a fost similară cu cea din 2019. Acum, însă, preţurile cerealelor au ajuns la un maxim record pe burse.
De altfel, Uniunea Europeană este un net exportator de cereale şi schimburile comerciale mondiale cu cereale reprezintă aproximativ 8% din comerţul cu produse agroalimentare anuale din UE, conform celor mai recente statistici. În 2019, ultimul an pentru care există date disponibile, exportul cu cereale a avut o creştere de 39% faţă de anul precedent, potrivit unui raport al Comisiei Europene, în care se mai arată că există mult potenţial neexploatat în Tunisia şi Algeria. Franţa, Germania şi România erau în 2019 primii trei exportatori de cereale din UE, însă având în vedere că producţia de cereale din România a scăzut în anul agricol 2020 cu aproape 40% din cauza secetei, de la 30 de milioane de tone până la 18,9 milioane de tone, este posibil ca România să-şi piardă poziţia, dar cu toate acestea rămâne un important exportator de cereale.
În 2020, România a simţit o cerere mai mare pentru cereale şi din vestul Europei potrivit fermierilor şi traderilor locali, iar acest lucru se vede şi în cifre. Spania a urcat pe locul 2 în topul primelor ţări în care ajung cerealele româneşti, iar Italia şi Olanda se află şi ele în top zece.
„A crescut volumul exportat în Spania, pentru că ei sunt mari crescători de porci şi au nevoie pentru hrana animalelor. Paradoxal este că şi noi suntem una dintre principalele ţări de export pentru carne de porc tip carcasă din Spania”, a mai spus Ionel Arion.
Louisa Gorban, manager al Rail Hub Transylvania, compania care operează un terminal de cereale intermodal în judeţul Arad şi se ocupă cu tradingul de cereale, povestea recent că anul trecut a deschis anul trecut pieţe ca Benelux, Germania sau Olanda, iar acum se uită spre Africa de Nord.
De altfel, Viorel Panait, director general al operatorului portuar Comvex (simbol bursier CMVX), ce a deschis anul trecut unul dintre cele mai mari terminale de cereale din Portul Constanţa, cu o capacitate de stocare de 200.000 de tone, consideră că România ar putea exporta mai multe cereale în Indonezia sau Republica Coorea. Cea din urmă a fost una dintre primele zece ţări în care România a exportat o cantitate însemnată, 466.000 de tone, în valoare de 80 de milioane de euro, mai arată datele de la INS.
Cofco International Romania (fosta Nidera), CHS, Cargill, ADM, Ameropa şi Glencore au fost cei mai mari exportatori de cereale în 2020, potrivit datelor publice.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO