- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EIU nu crede că BNR va reduce rata dobânzii de politică monetară
Analiştii Economist Intelligence Unit (EIU) cred că este puţin probabil "pentru un timp" ca BNR să reducă din nou rata dobânzii de politică monetară, deşi sunt probleme de lichiditate şi dobânzile sunt la un nivel înalt pe piaţa interbancară.
EIU nu crede că BNR va reduce rata dobânzii de politică monetară (Imagine: Mediafax Foto)
"În ciuda volatilităţii recente a leului, Banca Naţională a decis să reducă rata de politică monetară de la 10,25% la 10%, începând cu 5 februarie, cu scopul de a creşte lichiditatea în sectorul bancar. Totuşi, presiunile continue asupra leului şi asupra inflaţiei conduc la ideea că este puţin probabil ca banca centrală să relaxeze şi mai mult politica monetară pentru un timp, în pofida problemelor de lichiditate şi dobânzilor înalte de pe piaţa interbancară", se arată într-un raport EIU remis agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
BNR a majorat succesiv, de şapte ori, rata de politică monetară, de la 7% la 31 octombrie 2007, până la nivelul de 10,25% stabilit în şedinţa din 1 august, 2008.
Potrivit EIU, dobânzile vor coborî uşor în 2010, când inflaţia va intra din nou în banda ţintită de BNR.
BNR a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,5% în luna decembrie.
Creşterea dobânzii de politică monetară în 2007 şi 2008 au avut drept scop încetinirea expansiunii creditării, care a afectat negativ inflaţia şi deficitul extern.
Economiştii EIU sunt de părere că, pe termen lung, provocarea Băncii Naţionale este ca încetinirea creditării să nu reducă rapid consumul şi investiţiile.
În ceea ce priveşte consumul privat, EIU estimează o scădere de 3,7% în 2009, urmând ca în 2010, acesta să crească cu 2,4%.
În plus, EIU previzionează o scădere a consumului public atât în 2009, cât şi în 2010, cu 4%, respectiv cu 0,5%.
Analiştii se aşteaptă ca inflaţia să se reducă la 5% la finele anului 2009 şi la 4% anul viitor, "cum mult" peste nivelurile din majoritatea celorlalte state membre.
"Rămân incertitudini considerabile în ceea ce priveşte previziunile de inflaţie, care au legătură cu traiectoria cursului de schimb din 2009 şi cu modul în care Guvernul va aborda problema creşterii salariilor", menţionează EIU.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO