Electrica a înregistrat în primul trimestru o valoare de 3,2 miliarde lei

Veniturile operationale ale Grupului Electrica, în T1 2022, au înregistrat o valoare de 3,258 miliarde lei, în creştere cu 1,529 miliarde lei faţă de acelasi trimestru al anului precedent, anunţă compania.

Urmărește
415 afișări
Imaginea articolului Electrica a înregistrat în primul trimestru o valoare de 3,2 miliarde lei

Electrica a înregistrat în primul trimestru o valoare de 3,2 miliarde lei

În trimestrul 1 al acestui an, Grupul a înregistrat o performanţă bună pe segmentul de furnizare având un profit net de 151 milioane lei şi EBITDA pozitivă de 187 milioane de lei (31.03.2021: profit net de 28 de milioane de lei şi EBITDA pozitivă de 36 de milioane de lei), în principal ca urmare a creşterii preţurilor de vânzare a energiei electrice (pe piaţă cu amănuntul s-a înregistrat o creştere de preţului de vânzare cu 116%). Veniturile şi alte venituri din exploatare aferente acestui segment au înregistrat o creştere de 88,4% în primul T1 2022, comparativ cu T1 2021, ajungând la 3,3 miliarde lei de la 1,7 miliarde lei, în principal, atât din veniturile din furnizarea energiei electrice şi a gazelor către consumatorii finali cât şi din alte venituri din exploatare aferente subvenţiilor de primit (valori de recuperat), ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale aprobat prin Ordinul nr.118/2021 cu modificările ulterioare şi Ordinul nr.27/2022.

Pe segmentul de distribuţie, rezultatul înregistrat în primul trimestru este pierdere netă de 307 milioane lei, un impact semnificativ negativ fiind determinat de preţul mediu de achiziţie al energiei electrice pentru Consumul Propriu Tehnologic (CPT) cu 136% mai mare decât valoarea stabilită de ANRE ex-ante în tarife generând costuri suplimentare de 384 milioane de lei, costuri ce se vor recupera în tarifele viitoare într-o perioada de până 5 ani după dată de 31 martie 2023 în baza OUG 27/2022. Luând în considerare aceste aspecte, recuperarea de preţ din CPT de 384 milioane de lei pune într-o perspectiva favorabilă şi performanţă segmentului de distribuţie.

Operatorii de Distribuţie a energiei electrice au fost direct afectaţi de această creştere semnificativă a preţului de achiziţie a energiei electrice pentru CPT, aceştia fiind obligaţi, conform Ordinului ANRE nr.73/2014, să achiziţioneze energia electrică necesară acoperii consumului propriu tehnologic (CPT), în vederea respectării condiţiilor generale asociate licenţei de distribuţie de pe piaţă angro de energie electrică, în conformitate cu Legea energiei electrice şi gazelor naturale nr. 123/2012 cu modificările şi completările ulterioare (Art. 45).

De asemenea, începând cu 1 aprilie 2022 segmentul de distribuţie va beneficia de tarifele majorate prin OUG 27/2022 pentru a permite recuperarea sumei de 363 milioane lei din diferenţa de preţ mediu de achiziţie energie electrică necesară acoperirii CPT aferent 2021. În primul trimestru tarifele au avut o creştere comparativă cu perioada precedentă similară de 8,6% şi începând cu 1 aprilie 2022 vor creşte cu 20,3%, cu un impact favorabil în performanţă operaţională pentru segmentul de distribuţie începând cu T2 2022. Tot legat de tarife, menţionăm că în baza OUG 27/2022, tarifeleaplicabile începând cu 1 aprilie 2022 menţionate mai sus nu se mai modifică până la 1 aprilie 2023.

EBITDA consolidată are o valoarea negativă de 51 milioane lei, în scădere cu 250 milioane lei faţă de valoarea din primele trei luni ale anului 2021. Reducerea EBITDA este determinată, în principal, de evoluţia segmentului de distribuţie, în principal, impactul negativ fiind din preţul mediu de achiziţie al energiei electrice în primul trimestru al acestui an pentru CPT.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici