- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.08.2023, 12:16)
- Cristina Bellu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Electrica a trecut de pe minus pe plus: profit net de 106 mil. lei în S1/2023
Electrica, jucător major pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, listat la Bursa de la Bucureşti unde are o capitalizare de aproape 3 mld. lei, a încheiat S1/2023 cu venituri operaţionale de 6,73 mld. lei, în creştere cu 14% faţă de primul semestru din 2022, potrivit zf.ro.
Urmărește
128 afișări
Electrica a trecut de pe minus pe plus: profit net de 106 mil. lei în S1/2023
În perioada ianuarie-iunie 2023, compania a raportat un profit net de 106 mil. lei, o îmbunătăţire semnificativă comparativ cu pierderea de 176 mil. lei înregistrată în perioada similară din 2022.
Totodată, în primul semestru din 2023, EBITDA la nivelul Grupului a înregistrat o creştere substanţială de 535 milioane lei, ajungând la o valoare de 636 milioane lei, comparativ cu valoarea de 101 milioane lei realizată în S1/2022.
„Rezultatele financiare obţinute de către Grupul Electrica în S1, din care menţionez o creştere a EBITDA la 636 mil. lei şi un rezultat net, profit de 106 mil. lei, evidenţiază nu doar strategia rezilientă a companiei, ci şi dedicaţia incontestabilă a echipei noastre în a implementa soluţii eficiente într-un mediu de piaţa fluctuant, cu o concentrare profundă asupra tranzitiei catre energia verde”, spune Alexandru Chiriţă, Director General Electrica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Evoluţia principalilor indicatori ai companiei pe segmente de business:
Distribuţie:
♦ performanţă operaţionala pentru segmentul de distribuţie care s-a îmbunătăţit semnificativ în al doilea trimestru din 2023, EBITDA înregistrată în primul trimestru pe acest segment a fost de 112 milioane lei şi în al doilea trimestru a ajuns la 418 milioane lei , reprezentând o creştere de aproximativ 306 de milioane lei doar în al doilea trimestru din 2023.
♦ În perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2023, veniturile din segmentul de distribuţie de energie electrică au crescut cu aproximativ 394 milioane lei, sau 25,3%, la 1.952 milioane lei, de la 1.558 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, ca rezultat al următorilor factori:
• impact favorabil de aproximativ 193 milioane lei, din majorarea tarifelor de distribuţie în medie cu 20% (a se vedea mai sus menţiunea de creştere tarife începând cu 1 aprilie 2023 de aprox. 20%), comparativ cu primele şase luni ale anului 2022, efect pozitiv redus de scăderea volumelor de energie electrică distribuită cu aproximativ 8%;
• impact favorabil din evoluţia veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12 - veniturile din segmentul de distribuţie de energie sunt influenţate de recunoaşterea investiţiilor în reţea în legătură cu acordurile de concesiune, aceste venituri fiind în creştere în primele şase luni ale anului 2023 cu 201 milioane lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Impactul a fost generat de creşterea CAPEX-ului realizat în S1 2023 vs S1 2022.
♦ Veniturile din capitalizarea consumului propriu tehnologic au fost în sumă de 56 milioane lei, reprezentând CPT suplimentar calculat că diferenţa dintre costul net cu achiziţia de energie electrică şi costul consumului propriu tehnologic inclus în tariful de reglementare, pentru perioada 01 ianuarie - 30 iunie 2023.
♦ Costul energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor în reţea a scăzut cu 520 milioane lei, sau 46,4%, la 602 milioane lei, de la 1.122 milioane lei, evoluţia fiind generată atât de o scădere semnificativă a preţurilor de achiziţie a energiei electrice că urmare a implementării mecanismului de achiziţie centralizată MACEE, conform căruia producătorii au obligaţia de a vinde 80% din energia disponibilă la un preţ de 450 lei/MWh, impact diminuat de creşterea volumelor de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în reţea.
♦ Rezultatul net pe segmentul de distribuţie în S1 2023 reprezintă un profit de 68 milioane lei(vs 393 milioane lei pierdere în S1 2022) şi EBITDA pozitivă de 529 milioane lei (vs 165 milioane lei EBITDA negativă în S1 2022). Rezultatul net s-a îmbunătăţit semnificativ odată cu intrarea în vigoare a tarifelor de distribuţie majorate, începând cu 1 aprilie 2023.
Furnizare:
♦ Veniturile din furnizarea de energie electrică şi gaze naturale au scăzut cu 138 milioane lei, sau 3,6%, la 3.695 milioane lei, de la 3.833 milioane lei în primul semestru din 2023, fiind generată în principal de efectul net al creşterii preţurilor de vânzare pe piaţă cu amănuntul cu 10% şi reducerii cantităţii de energie furnizată pe piaţă cu amănuntul cu 7% .
♦ Veniturile din subvenţii însumează 1.802 milioane lei în S1 2023, în creştere cu 591 milioane lei comparativ cu aceiaşi perioada a anului precedent, că urmare a creşterii preţurilor de achiziţie a energiei electrice şi a aplicării mecanismului de plafonare conform OUG 119/2022, cu completările şi modificările ulterioare.
♦ Costul cu energia electrică achiziţionată (inclusiv serviciile de transport şi de sistem) a crescut cu 525 milioane lei, sau 13,8%, la 4.340 milioane lei în S1 2023, de la 3.816 milioane lei înregistrate în S1 2022.
♦ Profitul net pe segmentul de furnizare în S1 2023 este de 31 milioane lei (faţă de 213 milioane lei din S1 2022) şi EBITDA pozitivă de 132 milioane lei (faţă de 287 milioane lei în S1 2022), fiind afectat semnificativ de dobânzile aferente creditelor contractate pentru susţinerea plăţilor, în perioada în care încasările de subvenţii nu sunt realizate în termen.
♦ Reducerea profitului are, în esenţă, două motive principale şi anume creşterea costurilor financiare şi scăderea volumelor de vânzări, ceea ce a redus marginea comercială brută şi, implicit, EBIDTA.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe