Electrica şi cele trei filiale de furnizare a electricităţii Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud au acoperit anul trecut 15% din piaţa concurenţială a furnizării de energie, la fel ca în 2009.
Piaţa concurenţială de furnizare a energiei reprezintă 42% din consumul total, respectiv 22 TWh. Această piaţă, unde preţurile sunt stabilite în urma negocierii dintre vânzător şi cumpărător, a înregistrat anul trecut o creştere cu 19%. Pe piaţa reglementată, care include şi livrările către populaţie, preţurile sunt stabilite de ANRE.
Producţia şi consumul de energie electrică au crescut anul trecut cu peste 4%, la 59,14 TWh, respectiv 52,03 TWh.
Pe poziţia secundă se plasează producătorul de aluminiu Alro, care a furnizat 14% din energia tranzacţionată pe piaţă concurenţială, în scădere faţă de 16% în 2009.
Furnizorul eleveţian de energie Alpiq a avut o cotă de piaţă de 13%, în urcare cu un punct procentual. Alpiq activează pe piaţa românească prin firmele Alpiq Romindustries şi Alpiq RomEnergie.
Complexul Energetic Craiova, deţinut de stat, a livrat cu 3% mai puţină energie, ajungând la 8%, iar firma Elcomex EN, deţinută Repower (Elveţia), a acoperit 6% din această piaţă, cu un punct procentual mai mult decât în 2009.
Cea mai semnificativă creştere a cotei de piaţă a fost înregistrată de firma Tinmar Ind Bucureşti, care şi-a dublat vânzările, până la 4%. Tinmar este controlată de persoana fizică Constantin Augustin Oancea, cu 65,8% din acţiuni.
În raportul ANRE privind firmele de comercializare a energiei apare şi combinatul siderugic ArcelorMittal Galaţi, cu o cotă de piaţă de 3%. ArcelorMittal este alimentat cu energie direct din reţelele administrate de operatorul de sistem Transelectrica şi livrează energie inclusiv firmelor de pe platfoma combinatului din Galaţi.