Electrica cere E.ON despăgubiri de 50 mil. euro, jumătate din preţul plătit pentru Electrica Moldova

Compania de stat Electrica SA cere E.ON, care a cumpărat în 2005 o filială a furnizorului de electricitate, despăgubiri de circa 50 milioane euro într-un litigiu iniţiat de grupul german la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, acuzând că a fost încălcat contractul de privatizare.

Urmărește
456 afișări
Imaginea articolului Electrica cere E.ON despăgubiri de 50 mil. euro, jumătate din preţul plătit pentru Electrica Moldova

Electrica cere E.ON despăgubiri de 50 mil. euro, jumătate din preţul plătit pentru Electrica Moldova (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)

"E.ON a dat în judecată Electrica în luna iulie a anului trecut, acuzând compania de stat că nu vrea să le vândă acţiunile la companiile succesoare ale Electrica Moldova. E.ON vroia să cumpere tot pachetul de 27% deţinut de Electrica, dar compania de stat a transmis că, potrivit legii, poate să vândă doar 17% din acţiuni, întrucât diferenţa de 10% este rezervată salariaţilor. Din acest motiv, E.ON a deschis o acţiune la Curtea de Arbitraj de la Paris", au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate situaţiei.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii E.ON nu au dorit să comenteze informaţia.

"Confirmăm că există o procedură în derulare la Curtea de Arbitraj de la Paris. Până la finalizarea acestei proceduri, ne abţinem de la comentarii referitoare la acest subiect", se arată într-un răspuns al E.ON România transmis la solicitarea MEDIAFAX.

În contractul de privatizare a fostei Electrica Moldova este prevăzută opţiunea reciprocă de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut Electrica. Opţiunea de vânzare-cumpărare poate fi exercitată în perioada 2008 - 2012 de oricare dintre cele două companii.

E.ON şi-a exercitat opţiunea de a cumpăra acţiunile în 2010, iar în 2011 a reiterat propunerea. Electrica nu a acceptat oferta grupului german, considerând că preţul este prea mic.

Directorul general al Electrica, Ioan Folescu, a declarat pentru MEDIAFAX că Electrica şi E.ON au interpretări diferite în ceea ce priveşte unele clauze contractuale.

"Există acest litigiu la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Paris cu E.ON, având poziţii diferite în ceea ce priveşte îndeplinirea unor clauze din contractul de privatizare", a afirmat Folescu.

În acelaşi litigiu, Electrica a dat în judecată E.ON, în luna august a anului 2011, acuzând grupul german că a încălcat o serie de prevederi din contractul de privatizare.

"Electrica susţine că E.ON a încălcat unele prevederi, precum planul de afaceri asumat de E.ON în perioada post-privatizare. Electrica susţine că a fost prejudiciată cu aproximativ 50 milioane de euro, sumă care a fost calculată de o firmă de consultanţă angajată de companie", au spus sursele.

Sursele au precizat că E.ON ar fi realizat afaceri şi profit mai mici decât cele asumate în contractul de privatizare, afectând astfel valoarea de piaţă a companiei, precum şi nivelul dividendelor cuvenite acţionarilor. E.ON România nu a acordat, de la privatizarea Electrica Moldova, dividende acţionarilor.

Valoarea prejudiciului reclamat de Electrica echivalează cu jumătate din preţul plătit de E.ON pentru achiziţia acţiunilor Electrica Moldova şi majorarea de capital prin care a preluat controlul filialei, respectiv 100,8 milioane de euro.

E.ON Energie, divizie a E.ON, a cumpărat în 2005 o participaţie de 24,26% Electrica Moldova pentru 31,37 milioane euro şi a mai participat cu 68,6 milioane euro la majorarea capitalului la 51%.

Pentru pachetul de 24,26%, echivalentul a 10,174 milioane de acţiuni, E.ON a plătit 3,08 euro pe acţiune. Ulterior, preţul a fost suplimentat cu 837.000 euro, valoarea finală fiind 32,2 milioane de euro, iar valoarea pe acţiune a urcat la 3,17 euro.

Potrivit surselor citate, preţul oferit de E.ON pentru pachetul minoritar deţinut încă de Electrica este inferior celui plătit la privatizare.

"E.ON a oferit Electrica 2,6 euro pe acţiune, cu care cei de la Electrica nu au fost de acord. Electrica a comandat un raport la o firmă de audit din care a reieşit că un preţ mai apropiat de realitate ar fi 3,4 euro pe acţiune", au adăugat sursele.

La preţul de 2,6 euro pe acţiune, pachetul de 27% deţinut de Electrica la E.ON Moldova Distribuţie ar costa 25 milioane de euro, în timp ce la nivelul de 3,17 euro pe acţiune valoarea urcă la 42,7 milioane de euro.

Un document oficial al Guvernului, obţinut de MEDIAFAX, arăta în 2010 că Electrica ar putea încasa 30,6 milioane lei (7 milioane euro) din vânzarea acţiunilor la E.ON Moldova Furnizare, respectiv 110,4 milioane lei (25,3 milioane euro) în cazul E.ON Moldova Distribuţie.

Electrica Moldova a fost divizată în 2007 două societăţi, E.ON Moldova Distribuţie şi E.ON Moldova Furnizare. În 2010, E.ON Moldova Furnizare a fuzionat cu E.ON Gaz România, noua societate fiind denumită E.ON Energie România.

E.ON Energie România este controlată în proporţie de 51% de E.ON România SRL, Ministerul Economiei are 31,82% din capital, Electrica - 3,78%, iar Fondul Proprietatea deţine 13,4% din acţiuni.

Compania E.ON România deţine 51% din acţiunile E.ON Moldova Distribuţie. Electrica are o participaţie de 27% (13,5 milioane de acţiuni), iar Fondul Proprietatea controlează 22%.

Electrica a mai fost implicată într-un litigiu în instanţă cu E.ON în 2011, pe care compania de stat l-a câştigat, au adăugat sursele.

În acel litigiu Electrica a acuzat E.ON că a încălcat cluazele din contractul de privatizare a Electrica Moldova care interziceau grupului german să încheie contracte cu o valoare mai mare trei milioane de euro cu firme din grup fără aprobarea prealabilă a Adunării Generale a Acţionarilor.

Instanţa a dat câştigat de cauză Electrica SA şi a obligat E.ON să plătească despăgubiri de peste un milion de euro, au mai spus sursele citate.

Electrica este controlată de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici