Electrica riscă să iasă de pe piaţă din cauza lipsei de lichidităţi

Distribuitorul şi furnizorul de energie de stat Electrica are creanţe restante totale de 710 milioane de lei, dintre care aproape jumătate de la CFR, iar compania riscă să iasă din piaţă pentru că este în criză de lichidităţi, a declarat, miercuri, directorul de furnizare al companiei, Ioan Silvaş.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului Electrica riscă să iasă de pe piaţă din cauza lipsei de lichidităţi

Electrica riscă să iasă de pe piaţă din cauza lipsei de lichidităţi (Imagine: Mediafax Foto)

"Din piaţa de energie nu poate fi susţinută activitatea CFR, zona de minerit şi închideri de mine", a spus Silvaş, prezent la audierile Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor privind preţurile energiei în România.

Cel mai mare datornic la Electrica este CFR, cu 309 milioane lei, în timp ce companiile miniere cumulează creanţe restante de 216 milioane lei.

"Există riscul de eliminare din piaţă a acestor operatori (cele trei filiale rămase în portofoliul Electrica, respectiv Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord, n.r.). Compania riscă să iasă din piaţă, pentru că este în criză de lichidităţi ", a mai spus Silvaş.

În altă ordine de idei, directorul de furnizare al Electrica a explicat că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) stabileşte un coş de energie mai scump cu 20% pentru furnizorii de electricitate de stat, faţă de cei privaţi.

"ANRE ne face un coş cu 20% mai scump decât la operatorii privaţi", a spus Silvaş, prezent la audierile Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor.

Totodată, directorul general al operatorului pieţei de energie OPCOM, Victor Ionescu, a acuzat ANRE de opacitate, pentru că nu publică preţurile reglementate ale producătorilor de energie.

Vicepreşedintele ANRE, Nicolae Opriş, a replicat că preţurile reglementate nu sunt publice pentru că astfel ar fi dezvăluite costurile unui producător şi acesta ar fi dezavantajat în relaţiile contractuale.

În opinia preşedintelui Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, nepublicarea preţurilor reglementate ale producătorilor de energie este o "eroare".

"Trebuie să recunoaştem cu toţii că este o mare eroare", a spus Iancu.

Scopul audierilor de miercuri este stabilirea modului de calcul al preţului electricităţii în special al celei în cogenerare (producţie simultană de electricitate şi căldură), modul de furnizare a energiei de la producător până la consumatorul final şi măsurile legale care ar putea fi luate astfel ca parte din energia ieftină să ajungă prin furnizori sau direct de la producători la populaţie.

Preţurile gazelor au crescut de la 1 iulie în medie cu 12,5%, ca urmare a majorării costurilor cu achiziţia gazelor naturale în ianuarie - iunie 2008, precum şi pentru recuperarea parţială a diferenţelor de preţ înregistrate în aceeaşi perioadă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici