- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.08.2015, 14:04)
- Alina Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Electrica SA vrea să externalizeze cele două proiecte de parcuri eoliene
Furnizorul şi distribuitorul de energie electrică Electrica SA vrea să externalizeze cele două proiecte de parcuri eoliene, aflate în stadiul de "gata de construcţie", întrucât investiţiile în energie regenerabilă nu mai sunt la fel de atractive ca în urmă cu câţiva ani.
Urmărește
685 afișări
Electrica SA vrea să externalizeze cele două proiecte de parcuri eoliene (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Electrica a anunţat încă din anul 2010 că vrea să intre pe piaţa producţiei de energie din surse regenerabile şi intenţiona să construiască trei parcuri eoliene în acest sens, fiecare de câte circa 50 MW, însă între timp a renunţat la unul dintre aceste proiecte.
În perioada listării la bursă s-a luat decizia amânării derulării proiectelor de investiţii în domeniul producerii de energie din surse regenerabile, în baza unei recomandări a consorţiului de privatizare, potrivit informaţiilor transmise de companie la solicitarea MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
În prezent, ambele proiecte sunt în faza de "ready to built" (gata de construcţie, n.r.), iar Electrica analizează posibilitatea de a externaliza aceste obiective.
"În prospectul IPO (...) se prevede la alte activităţi secundare care vor fi încetate: «înainte de schimbările cadrului legal din România care a determinat ca investiţiile in producerea de energie din surse regenerabile în România să fie mai puţin atractive în termeni de risc/rentabilitate, conducerea a utilizat resurse relativ limitate în proiecte de producere de energie regenerabilă. În pofida acestui aspect, societatea intenţionează să înceteze aceste activităţi având în vedere: (1) modificările nefavorabile în regimul producerii de energie electrică din surse regenerabile, (2) strategia Grupului concentrată pe investiţii în activităţile sale principale de distribuţie şi furnizare de energie electrică, (3) sinergia limitată a activităţii de producere de energie electrică din surse regenerabile cu activitatea de distribuţie şi furnizare. Situaţiile financiare reflectă planul conducerii de a înceta aceste proiecte", a transmis compania.
Investiţia totală în aceste parcuri eoliene, conform devizului, ar fi de 68,5 milioane euro (308,25 milioane lei) pentru parcul eolian de 45 MW de la Frumuşiţa (judeţ Galaţi). În ceea ce priveşte parcul eolian de 48 MW de la Chirnogeni (judeţ Constanţa), valoarea totală conform devizului actualizat este de 90,5 milioane euro (407,25 milioane lei).
Sumele cheltuite până în prezent de Electrica cu aceste două proiecte sunt de 8,37 milioane lei pentru parcul eolian Frumuşiţa şi de 4,15 milioane lei pentru parcul eolian din Chirnogeni.
Planul anual de investiţii pentru anul 2015 consolidat la nivelul grupului Electrica este de aproape 860 milioane lei.
Electrica estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 5,662 miliarde lei şi un profit net de 460,7 milioane lei. În 2014, Electrica a înregistrat la nivel de grup o cifră de afaceri de 5,044 miliarde lei şi un profit net de 401,4 milioane lei, din care 287,84 milioane lei reprezintă profitul net atribuibil acţionarilor.
Electrica are o arie de cuprindere naţională, cu organizare în trei zone, pentru distribuţia şi furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi la nivel naţional pentru întreţinere şi servicii energetice. Compania deserveşte aproximativ 3,5 milioane de clienţi.
Acţionarul principal al Electrica SA este statul, reprezentat prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (48,78%), urmat de BERD, cu 8,66%.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Electrica SA va concedia peste 800 de angajaţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe