Instituţia este, însă, îngrijorată cu privire la durabilitatea recuperării economice în zona euro, a adăugat oficialul.
„Pare o recuperare graduală. Problema este cât de sustenabilă va fi?”, a spus oficialul, într-un interviu acordat Reuters.
În iulie, FMI a estimat că economia zonei euro se va contracta cu 4,8% în 2009 şi cu 0,3% în 2010.
Noile estimări ale FMI privind economia mondială vor fi publicate la 1 octombrie.
„Având în vedere datele recente, vom proceda la o revizuire în creştere a prognozei pentru zona euro, faţă de estimările foarte negative din iulie. Ne putem aştepta la o îmbunătăţire cu 0,5 puncte procentuale pentru anul acesta şi la ceva asemănător pentru anul următor. Este o abordare foarte precaută”, a afirmat el.
Recuperarea lentă a fost susţinută de programele financiare în valoare de miliarde de dolari lansate de guverne, iar o revenire a economiei va fi mai convingătoare odată cu reluarea consumului şi a investiţiilor private, consideră Belka.
Creşterea din următoarele două trimestre va fi probabil foarte redusă, însă avansul economic se va accelera în a doua jumătate a anului următor, a adăugat acesta.
Şeful diviziei pentru Europa a FMI a susţinut poziţia preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a declarat că nu este momentul oportun ca instituţia financiară a zonei euro să renunţe la măsurile de sprijinire a sectorului financiar.
Totodată, recuperarea economică din Europa emergentă, afectată grav de criză, este aşteptată să fie mai robustă decât cea a Vestului, principala cauză fiind, probabil, potenţialul mai ridicat de creştere al regiunii, a spus oficialul FMI.
„Norocul şi ghinionul Europei emergente depind de revenirea din Europa de Vest. Astfel, dacă renunţarea (BCE la măsurile speciale – n.r.) nu are loc într-un moment potrivit, o parte a consecinţelor vor fi resimţite de Europa de Est”, a afirmat el.
Coordonarea la nivel mondial a funcţionat până în prezent, a adăugat Belka, subliniind importanţa unei reuniuni a liderilor G20, săptămâna următoare, în SUA, şi rolul FMI în asigurarea că băncile străine din Europa de Est vor continua să-şi susţină financiar subsidiarele din regiune.