- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.09.2012, 15:17)
- Departamentul Politic , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Elena Udrea: Cazinoul din Constanţa, aproape să ajungă pe mâna samsarilor imobiliari
Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea susţine că primarul Constanţei, Radu Mazăre, îşi poate pune în sfârşit în practică planul de a vinde Cazinoul pe nimic amicilor săi care văd în clădirea monument istoric o mare afacere.
Urmărește
968 afișări
Elena Udrea: Cazinoul din Constanţa, aproape să ajungă pe mâna samsarilor imobiliari (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Aşa cum intuiam zilele trecute, actualul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului nu vrea să reabiliteze Cazinoul din Constanţa, ci îl dă înapoi lui Mazăre să facă orice vrea cu el. Primarul îşi poate pune în sfârşit în practică planul de a vinde Cazinoul pe nimic amicilor săi care văd în clădirea monument istoric o mare afacere", scrie Udrea pe blogul său, într-o postare intitulată "Cazinoul din Constanţa, aproape să ajungă pe mâna samsarilor imobiliari".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Udrea aminteşte că, în septembrie anul trecut, a solicitat preluarea Cazinoului la MDRT pentru a fi renovat, urmând să fie predat ulterior în administrarea Primăriei Constanţa, cu obligaţia acesteia de a-l păstra în circuitul public, la dispoziţia constănţenilor, dar şi a turiştilor.
Elena Udrea susţine că a iniţiat imediat procedurile de contractare a constructorului, iar în noiembrie s-a finalizat proiectul tehnic (partea cea mai grea a procedurii), în decembrie, banii au fost prinşi în bugetul MDRT, pentru ca apoi să se realizeze şi caietul de sarcini.
"Tipic românesc, acesta din urmă a fost însă contestat, el fiind refăcut până la încheierea mandatului Guvernului Ungureanu. Odată cu venirea Guvernului USL, proiectul a fost abandonat, scopul acum evident al noului ministru fiind de a-l da înapoi lui Mazăre", mai scrie ministrul Dezvoltării.
Udrea acuză "ipocrizia" noilor şefi de la MDRT. Ea scrie că, pentru că acest subiect a mai apărut în presă, în urmă cu două săptămâni, un secretar de stat asigura faptul că nu se doreşte întoarcerea Cazinoului către municipalitatea din Constanţa, iar despre organizarea licitaţiei, în condiţiile în care caietul de sarcini era gata, spunea că nu a existat "fizic timp" pentru organizare (după mai bine de patru luni de când noul ministru a ajuns în funcţie).
"Concluzia mea este că lucrurile fie aşa stau şi asta înseamnă că sunt apogeul incompetenţei administrative, fie au minţit şi, de fapt, scopul lor a fost permanent să lase Cazinoul lui Mazăre. Dacă ne uităm la faptul că, la rectificarea bugetară, s-au tăiat 90% din fondurile alocate lucrărilor de reabilitare a monumentului istoric, este clar că varianta a doua este cea adevărată şi că, în realitate, nici nu şi-au propus vreodată să finalizeze proiectul. Cât priveşte teoria economică a Primarului Constanţei privind nerentabilitatea investirii a 10 milioane de euro de către stat în acest proiect, este evident că încearcă să acopere interesul personal de a vinde clădirea. Deoarece şi în condiţiile în care ar concesiona unui privat administrarea Cazinoului, în primul rând că suma menţionată ca redevenţă, 100.000 de euro pe an, este derizorie şi este posibilă doar în condiţiile în care primarul ar lua diferenţa până la un preţ corect. Doi, dincolo de redevenţa primită, clădirea rămâne în proprietatea statului şi în patrimoniul naţional, întotdeauna la dispoziţia cetăţenilor şi turiştilor de pretutindeni. După Mazăre, ar trebui să ne vindem şi cultura şi istoria, că doar nu produc bani!", adaugă Elena Udrea.
Udrea precizează că pentru ea Cazinoul din Constanţa este "un proiect de suflet": "Un monument cu valorare istorică şi culturală atât de mare trebuie neapărat integrat în circuitul turistic. Degradarea continuă şi intenţionată a acestei clădiri este o pată pe obrazul administraţiei locale şi trebuie oprită".
"Sigur că mi-aş fi dorit ca acest lucru să se realizeze din fonduri europene, numai că primarul nu a catadicsit să aplice nici pe Axa 5.1 a Programului Operaţional Regional, acolo unde sunt bani special pentru astfel de lucrări, nici pe Axa 1, în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, unde Constanţa avea la dispoziţie 93 de milioane de euro. Şi nu o va face nici acum, pentru simplul motiv că nu este interesat de această clădire pentru valorificarea potenţialului turistic, Cazinoul fiind pentru el un simplu activ imobiliar. În plus, cu banii europeni, aranjamentele se pot face mai greu. Şi pentru asta poate să-l întrebe pe colegul de drumeţii în Brazilia, preşedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea", mai scrie fostul ministru.
Elena Udrea face apel "către constănţeni, către cei care militează pentru păstrarea patrimoniului naţional, către toţi oamenii de bună credinţă care înteleg importanţa exstenţei acestui monument istoric la malul mării, să nu permită vânzarea Cazinoului din Constanţa pe doi bani vreunui samsar imobiliar, care vede în această clădire doar un posibil generator de profit (aşa cum s-a mai întâmplat în trecut cu investitorii aduşi de Mazăre), nu şi valoarea culturală şi turistică".
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a decis să transfere Cazinoul din Constanţa în administrarea primăriei, întrucât nu are fonduri pentru reabilitarea clădirii, iar termenul de începere a lucrărilor a fost depăşit.
"În condiţiile unei alocări insuficiente, dar şi a dublei reduceri a bugetului MDRT în anul 2012, s-a stabilit că ministerul nu are posibilitatea financiară de a susţine investiţia în reabilitarea Cazinoului. Necesarul, la momentul preluării Cazinoului de către MDRT, era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane; ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la începutul acestui an", se arată într-un comunicat de joi al instituţiei.
Ministerul precizează că a decis trasferul Cazinoului ca urmare a solicitării primarului Radu Mazăre, formulată după şedinţa de consiliu local de miercuri.
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, declara, miercuri, că vrea trecerea Cazinoului la municipalitate, în condiţiile în care MDRT, care l-a luat în administrare în urmă cu un an, nu a început reabilitarea acestuia, el spunând că intenţionează să vândă obiectivul printr-o licitaţie internaţională.
"Fiind un obiectiv din patrimoniul Consiliului Local Constanţa, credem că datoria de a-i găsi cea mai bună funcţionalitate şi modalitate de administrare este a Primăriei.MDRT este conştient de importanţa Cazinoului ca obiectiv turistic, motiv pentru care va face demersuri pe lângă Primăria Constanţa să administreze imobilul astfel încât acesta să rămână şi cu valenţa sa de obiectiv turistic. Pe de altă parte, credem că acesta trebuie introdus în circuitul economic, să aducă bani şi nu doar să fie vizitat de turişti. Cele două funcţiuni pot fi îmbinate fără probleme, fie că imobilul este administrat de primărie sau de un investitor privat, cu condiţia ca acest lucru să fie bine convenit", a declarat, în comunicat, Cristian Bărhălescu, secretar de stat pentru turism.
Cazinoul a fost preluat, la 31 august 2011, de către MDRT de la Consiliul Local al Primăriei din Constanţa, cu scopul de a fi reabilitat, ulterior urmând să revină în administrarea autorităţii locale.
Potrivit Hotărârii de Consiliu Local, acceptată de minister, reabilitarea ar fi trebuit să înceapă în maximum un an de la preluarea de către MDRT şi să nu dureze mai mult de 3 ani.
"Lucrările la cazinoul din Constanţa nu s-au încadrat în termenul prevăzut în legislaţie ca urmare a faptului că procedurile de licitaţie pentru serviciile de proiectare şi execuţie lucrări au demarat târziu şi au fost îngreunate de contestaţiile formulate. Astfel, deşi cazinoul a fost preluat de MDRT prin Hotărâre de Guvern în 31 august 2011, licitaţia a fost demarată în 29 martie 2012, adică la 7 luni de la trecerea imobilului la minister. Procedura de licitaţie a fost anulată la 28 mai 2012. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis ca juste contestaţiile formulate, considerând că există, într-adevăr, vicii în criteriile de selecţie, dar şi în criteriile tehnico-economice", se spune în comunicat.
Astfel, instituţia precizează că s-a ajuns într-un punct în care ministerul nu se mai putea încadra în termenul legal de începere a lucrărilor.
Iniţierea unei noi proceduri de licitaţie, chiar în cazul în care nu s-ar mai fi confruntat cu o contestaţie, ar fi dus la depăşirea termenului impus de începere a lucrărilor, situaţie în care, potrivit reglementărilor din 2011 (HCLConstanţa), cazinoul ar fi revenit, de drept, în administrarea Primăriei, potrivit sursei citate.
Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanţa, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale oraşului.
Construcţia acestuia a început în jurul anului 1904, planurile iniţiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard.
Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului