El a dat ca exemplu ajutoarele care se plătesc în zona rurală, iar persoanele care încasează aceste sume nu pot lucra decât la negru pentru că sunt condiţionate să nu aibă un loc de muncă.
Isărescu a amintit că s-a plecat din anii ’90 de la 2,2 plătitori de taxe şi impozite la un beneficiar, incluzând pensionari, şomeri, persoane cu dizabilităţi. Potrivit oficialului Băncii Centrale, în prezent, raportul este de 0,8 plătitori la un beneficiar.
„Financiar este evident că echilibrarea fizică nu se poate face decât prin îmbunătăţirea raportului. Altminteri, impozitarea sau contribuţiile devin copleşitoare, dărâmă economia”, a adăugat Isărescu.
Oficialul BNR a arătat că situaţia la nivelul salarizării bugetarilor s-a deteriorat accentuat începând cu 2007, odată cu aderarea la UE, când a existat un argument corect, respectiv migrarea forţei de muncă mai pregătită spre sectorul privat.
„S-a crezut atunci că dacă am intrat în UE trebuie să trăim ca în UE. A fost complet fals”, a afirmat Isărescu.
Potrivit guvernatorului, politicile privind reformele structurale au fost amânate după intrarea în UE, inclusiv în perspectiva anilor electorali 2008-2009.