Eliberarea certificatelor de clasificare în turism va dura mai puţin. Vezi noile condiţii pentru înfiinţarea pensiunilor

Termenul de eliberare a certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism a fost redus la 30 de zile de la depunerea documentaţiei, printr-un ordin al ministrului Turismului care introduce şi noi condiţii pentru pensiunile din mediul rural sau cele agroturistice.

Urmărește
427 afișări
Imaginea articolului Eliberarea certificatelor de clasificare în turism va dura mai puţin. Vezi noile condiţii pentru înfiinţarea pensiunilor

Eliberarea certificatelor de clasificare în turism va dura mai puţin. Vezi noile condiţii pentru înfiinţarea pensiunilor (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Normele metodologice de eliberare a certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, aprobate prin ordin de ministru, au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial şi au intrat astfel în vigoare.

"Principala noutate adusă de actul normativ constă în reducerea la 30 de zile a perioadei dintre data depunerii documentaţiei complete şi data eliberării certificatului de clasificare, respectiv a licenţei sau a brevetului de turism. Termenul se reduce ca urmare a faptului că eliberarea certificatelor de clasificare pentru structurile de primire turistice, a licenţelor şi brevetelor de turism se face pe baza declaraţiei standardizate dată pe proprie răspundere de solicitant, însoţită de documentaţia aferentă, prin care se atestă îndeplinirea criteriilor de clasificare/licenţiere/brevetare. Verificarea îndeplinirii criteriilor de clasificare sau de licenţiere se realizează ulterior autorizării în cadrul acţiunilor de control desfăşurate de reprezentanţii cu atribuţii specifice din cadrul autorităţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului", se arată într-un comunicat al MDRT.

Totodată, normele prevăd că pensiunile din mediul rural nou înfiinţate trebuie să fie amplasate pe o suprafaţă de minimum 1.000 mp, exclusiv spaţii verzi şi spaţii de parcare. De asemenea, pentru pensiunile agroturistice nou înfiinţate este necesară amplasarea pe o suprafaţă de minimum 2.000 mp, exclusiv spaţii verzi şi spaţii de parcare, în locuri ferite de surse de poluare.

"Actul normativ prevede, de asemenea, că proprietarii sau administratorii unităţilor de primire turistică vor asigura conectarea la sistemul integrat de evidenţă a turiştilor în 60 de zile de la implementarea şi operaţionalizarea acestuia", se mai arată în comunicat.

Solicitările depuse de operatorii economici şi de persoanele fizice privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor, respectiv a brevetelor de turism anterior intrării în vigoare a actualelor norme metodologice vor fi soluţionate conform condiţiilor în vigoare la momentul depunerii acestora la sediul autorităţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici