- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eliminarea impozitului de 3% duce microîntreprinderile în faliment sau offshore
Eliminarea opţiunii impozitului de 3% pe venitul microîntreprinderilor şi neintroducerea altei facilitǎţi fiscale va "împinge" majoritatea acestor firme fie către faliment, fie spre offshore, potrivit firmei de consultanţă fiscală R&M Audit, care vede o alternativă şi în orientarea către PFA.
Eliminarea impozitului de 3% duce microîntreprinderile în faliment sau offshore (Imagine: Mediafax Foto)
"Reorientǎrile cǎtre statutul de Persoanǎ Fizicǎ Autorizatǎ (PFA) - care nu oferǎ posibilitatea de a avea salariaţi - sau întreprindere individualǎ (care oferǎ posibilitatea de a face angajǎri) pot fi de asemenea nişte soluţii, dar atitudinea mediului de afaceri devine din ce în ce mai deschisǎ cǎtre funcţionarea sub paravanul unui offshore", a declarat într-un comunicat Mirela Şerban, managing partner R&M Audit.
Şerban consideră că mǎrirea impozitelor şi, respectiv, costurile în scǎdere privind înfiinţarea şi funcţionarea unui offshore vor conduce la creşterea numǎrului de companii care vor apela la astfel de alternative fiscale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
"În orice caz, este greu de presupus cǎ prin «nivelarea» cotei de impozit a fostelor microîntreprinderi statul va obţine mai multe fonduri la buget. În situaţia actualǎ, indiferent în ce schemǎ te regǎseşti, plǎteşti impozit: chiar dacǎ în anul 2009 ai fost pe pierdere şi ai plǎtit impozitul minim, eşti în continuare «fericitul» aceluiaşi regim, deci plǎteşti", a adǎugat Şerban.
Începând cu 1 ianuarie 2010, microîntreprinderile nu mai au posibilitatea să aleagă între plata unui impozit pe profit de 16% sau un impozit pe venit de 3%, ultima fiind valabilă până la finele anului trecut.
"Pentru circa 45- 50% dintre aceste firme, acest plus pe care trebuie sǎ îl plǎteascǎ statului va însemna cel mai probabil falimentul, acestea neavând o marjǎ de profit care sǎ acopere diferenţa, într-un an atât de greu precum cel în curs" a mai spus Şerban.
Conform estimǎrilor R&M Audit, aproximativ 15-20% dintre fostele microîntreprinderi se vor transforma în PFA, în special cele care erau folosite exclusiv pentru primirea unor retribuţii salariale, fǎrǎ a desfǎşura vreo altǎ activitate şi deci fǎrǎ a avea angajaţi.
Analizele R&M Audit aratǎ cǎ aproximativ 25% dintre fostele microîntreprinderi vor începe sǎ plǎteascǎ noul impozit pe profit, "încǎrcând la maxim" cheltuielile şi apelând la o serie de alte "inginerii financiare şi fiscale", fie acestea şi legale.
"Restul firmelor vor lua în calcul varianta funcţionǎrii sub umbrela unui offshore, având în vedere costurile din ce în ce mai reduse şi variantele de funcţionare din ce în ce mai simple care apar în acest sens", a arǎtat Mirela Şerban.
Înfiinţarea unei companii offshore în cazul unei societǎţi ale cǎrei activitate şi profituri sunt generate exclusiv pe teritoriul României, devine în general rentabil de la un profit impozabil de minim 20.000 de euro.
Costurile anuale de întreţinere a unui offshore variază de la aproximativ 1.000- 1.800 euro pana la circa 3.000 - 4.000 euro, depinzând de ţara în care poate fi înfiinţat, în funcţie de tipul de activitate desfăşurata, legislaţie sau acorduri internaţionale.
În ceea ce priveşte scutirea procentualǎ pe profit, prin utilizarea unei companii offshore, se poate obţine o taxare chiar şi de 0-5%, raportat la baza de impozitare/de impunere.
"Statul român poate contracara acest fenomen în creştere doar prin introducerea sau menţinerea unor facilitǎţi fiscale pentru anumite categorii de firme, pentru menţinerea în anumite condiţii a forţei de muncǎ angajate etc", a conchis Şerban.
Companiile offshore sunt firme înregistrate în ţări sau jurisdicţii unde legislaţia fiscală fie nu prevede perceperea de impozite, fie impozitele sunt foarte scăzute, atâta timp cât societăţile nu desfăşoară activităţi pe teritoriul ţării unde sunt înregistrate.
R&M Audit a fost înfiinţată în anul 2000 şi în prezent oferă servicii de audit, consultanţă fiscală şi financiară, contabilitate, salarizare, controlling şi arhivare, având peste 200 de clienţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO