- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.10.2019, 15:50)
- Departamentul Economic
Embargou asupra comerţului cu carne de porc. Daea neagă interdicţiile din jumătate de ţară, anunţate de Comisia Europeană
Ministrul demis al Agriculturii Petre Daea a negat, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, informaţiile legate de interdicţiile din comerţul cu carne de porc discutate de Comisia Europeană, care urmează a fi comunicate la începutul săptămânii viitoare.
Urmărește
769 afișări
Embargou asupra comerţului cu carne de porc. Daea neagă interdicţiile din jumătate de ţară, anunţate de Comisia Europeană
„Situaţia nu este aşa. Este adevărat că prezenţa acestui virus creează foarte multe probleme, motiv pentru care am elaborat şi am pus în discuţie publică un ordin pentru a stabili dimensiunile exploataţiilor, în aşa fel încât să intrăm într-o rânduială, pentru a putea fi în ordine”, a spus Daea.
Comisia Europeană a adăugat, în cadrul unei reuniuni care se desfăşoară în această perioadă, încă patru judeţe - Caraş Severin, Alba, Sibiu şi Neamţ - pe lista celor 25 de judeţe afectate în prezent de restricţiile în privinţa comerţului cu carne de porc. "Decizia, care va fi adoptată oficial şi publicată în monitorul oficial săptămâna viitoare, prevede faptul că judeţele Caraş Severin, Alba, Sibiu, Neamţ sunt incluse în zonele restrictionate. De îndata ce restricţiile sunt ridicate, comerţul poate fi reluat", precizează Comisia într-un răspuns la o solicitare a MEDIAFAX.
Măsurile au fost luate după ce Comisia a constatat că situaţia "continuă să se deterioreze". "În urma unei serii de focare semnalate in Romania anul acesta (deja peste 1.500), situaţia pestei porcine din România este considerată ca fiind foarte îngrijorătoare şi, mai mult decât atât, continuă să se deterioreze. De aceea se impune o extindere adecvată a zonelor restricţionate din România. În zonele demarcate/restricţionate se aplică măsurile de combatere şi prevenţie a extinderii bolii si de asemenea din aceste zone sunt interzise comerţul cu porci şi carne de porc", mai anunţă Comisia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Vom prioritiza proiectele publice
-
Ţările NATO şi-au crescut cheltuielile militare. Ameninţările Rusiei şi întoarcerea lui Donald Trump au făcut ca Europa şi Canada să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare cu 20% în 2024
-
Criza de la Şantierul Naval Mangalia. BNS: DAMEN renunţă la acţiuni, statul român are drept de preempţiune
În acest context, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care solicită înregistrarea porcilor pentru a avea o evidenţă a acestora. Proiectul delimitează creşterea porcilor astfel: exploataţie de creşterea suinelor de subzistenţă – exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kg; exploataţie mică de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine; exploataţie medie de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine; exploataţie mare de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine.
"Procedura este cea de până acuma, acele judeţe, sunt multe, sunt contaminate, porcii din acele zone nu pot să se ducă spre comunitatea europeană, porcii şi carnea de porc din acele zone, din fermele din acele zone", a explicat pentru MEDIAFAX preşedintele Romalimenta Sorin Minea. Despre proiectul de ordin al Ministerului Agriculturii, Minea a spus că "se pune control pe fermele mici. Problema noastră era că nu controlam porcii din fermele mici, în sensul că nu erau înregistraţi, erau câţi voiau, nu aveau niciun fel de problemă. La ora actuală, ordinul reglementează clar. Nu interzice creşterea porcului, cum au încercat unii să speculeze. Reglementează altceva. Spune până la 5 porci înregistraţi şi crescuţi cu măsuri de biosecuritate e mică gospodărie şi mănâncă el cu familia lui, între 5 şi nu ştiu câţi porci este exploataţie mică şi o înregistrezi drept exploataţie mică. E o ordine în creştere porcului. În afară de fermele mari există aşa numite ferme mici, care erau o piaţă neagră fără stop şi o plimbare a porcilor dintr-o parte în alta fără nicio noimă. Ele sunt cele care au întreţinut ppesta. Există două soluţii: te apuci şi-i omori pe toţi sau încerci să pui ordine fără să-i aţâţi pe cei mici".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe