- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.10.2017, 15:12)
- Dan Straut
Emilian Duca: În cazul contribuabililor inactivi, România a încălcat Directiva europeană privind TVA
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit, pe 19 octombrie, în cauza Paper Consult SRL împotriva DGRFP Cluj că România a încălcat prevederile Directivei 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al TVA, a transmis pentru MEDIAFAX consultantul fiscal Emilian Duca.
Urmărește
1126 afișări
Emilian Duca: În cazul contribuabililor inactivi, România a încălcat Directiva europeană privind TVA
CJUE a declarat că Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată „trebuie să fie interpretată în sensul că se opune unei reglementări naţionale precum cea în discuţie în cauza principală, în temeiul căreia dreptul de deducere a TVA este refuzat unei persoane impozabile pentru motivul că operatorul care i-a furnizat o prestare de servicii în schimbul unei facturi pe care figurează separat preţul şi taxa pe valoarea adăugată a fost declarat inactiv de administraţia fiscală a unui stat membru, această declarare a inactivităţii fiind publică şi accesibilă pe internet oricărei persoane impozabile în acest stat, atunci când acest refuz al dreptului de deducere este sistematic şi definitiv, nepermiţând să se facă dovada absenţei unei fraude sau a unei pierderi de venituri fiscale”.
Potrivit consultantului fiscal Emilian Duca, această decizie poate fi rezumată astfel:
a) Dreptul de deducere a TVA este un principiu fundamental al sistemului comun privind TVA şi nu poate fi limitat decât în situaţii excepţionale (de exemplu, participarea la fraudă);
b) Statele membre au dreptul să ia măsuri de prevenire şi combatere a fraudei fiscale, cu respectarea principiului proporţionalităţii. CJUE consideră că sistemul de verificare a contribuabililor inactivi este o măsură legitimă (chiar impusă de legislaţia UE) de prevenire a fraudei. Cu toate acestea, aceste măsuri nu pot fi utilizate astfel încât să repună în discuţie în mod sistematic dreptul de deducere a TVA (neutralitatea TVA);
c) Legislaţia română este incompatibilă cu legislaţia UE, deoarece refuză dreptul de deducere pentru contribuabilii declaraţi inactivi şi pentru partenerii acestora, fără a oferi posibilitatea acestora să dovedească faptul că nu există o fraudă ori o pierdere de venituri fiscale.
„Concluzia este că un contribuabil care a primit o factură de la un contribuabil declarat inactiv poate deduce TVA-ul înscris pe factură dacă se poate dovedi absenţa fraudei ori a unei pierderi de venituri fiscale”, menţionează Emilian Duca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
În acest sens, trebuie menţionat că societatea reclamantă (Paper Consult SRL Cluj-Napoca) a dovedit faptul că partenerul a achitat TVA către autorităţile fiscale (chiar dacă nu a depus declaraţii fiscale care să ateste care este sursa acestui TVA).
Această hotărâre a CJUE „impune o revizuire imediată a prevederilor din Codul Fiscal care se referă la exercitarea dreptului de deducere a TVA de către contribuabilii declaraţi inactivi şi de către partenerii acestora (plata defalcată a TVA în relaţia cu contribuabilii inactivi ar putea fi o soluţie)”, mai arată consultantul fiscal.
De asemenea, „hotărârea este aplicabilă şi în cazul litigiilor aflate pe rolul instanţelor din România privind operaţiunile cu contribuabili inactivi, în sensul acordării dreptului de deducere în cazul în care contribuabilii pot dovedi faptul că nu există o fraudă sau o pierdere de venituri fiscale”.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe