Emisiile globale de carbon au înregistrat anul trecut cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani

Emisiile de carbon generate de sectorul electric au înregistrat cea mai mare scădere din ultimele trei decenii anul trecut, în condiţiile în care ţările au folosit tot mai puţin cărbune, scrie Ziarul Financiar.

Urmărește
973 afișări
Imaginea articolului Emisiile globale de carbon au înregistrat anul trecut cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani

Foto: Profimedia

Electricitatea generată pe bază de cărbune a scăzut cu 3% în 2019, rezultând într-o reducere de 2% în emisiile de carbon, potrivit unui studiu realizat de grupul de cercetare Ember, citat de publicaţia The Independent.

Autorii raportului au spus că o distanţare de combustibili fosili nu s-a instalat încă suficient în mentalul colectiv şi au avertizat guvernele să „accelereze semnificativ” tranziţia către surse sustenabile de energie în contextul impactului schimbărilor climatice.

Anul trecut, energia pe bază de cărbune a scăzut în cel mai accelerat ritm din 1990 încoace, fapt generat în mare parte de iniţiativele europene către surse regenerabile de energie şi preţurile tot mai mari ale combustibililor din Statele Unite. În 2019, cărbunele a produs cu 24% mai puţină electricitate în Uniunea Europeană şi cu 16% mai puţin în SUA.

De asemenea, centralele nucleare din Japonia şi Coreea de Sud au redus din cererea pentru cărbune. Însă China nu a continuat trendul, de vreme ce exploatarea cărbunelui a crescut cu 2%, devenind responsabilă pentru jumătate din energia pe bază de cărbune la nivel internaţional.

Energia generată de cărbune trebuie să scadă în medie cu 11% pe an în următorul deceniu pentru a menţine încălzirea globală cu 1,5 grade celsius peste nivelurile înregistrate înainte de Revoluţia Industrială, reprezentând limita pe care oamenii de ştiinţă o recomandă pentru a evita impactul schimbărilor climatice.

Energia solară şi eoliană au crescut cu 15% pe întreg teritoriul planetei în 2019, generând 8% din totalul mondial de electricitate.

Din raport mai reiese că cererea de electricitate a scăzut cu 1,4% anul trecut, înregistrând cea mai slabă creştere din 2009 încoace, fapt datorat temperaturilor ridicate din ultimul timp şi creşterilor slabe la nivel economic.

În China, epidemia de coronavirus a dus la o scădere de 25% în ceea ce priveşte emisiile de carbon.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carbon,
emisii,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici