Emitenţii de tichete de masă: Impozitarea va avea un "impact dramatic" în economie

Impozitarea tichetelor de masă, măsură anunţată de autorităţi, va avea un "impact dramatic" asupra economiei româneşti, determinând scăderea încasărilor la buget şi creşterea şomajului, estimează Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET).

Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului Emitenţii de tichete de masă: Impozitarea va avea un "impact dramatic" în economie

Emitenţii de tichete de masă: Impozitarea va avea un "impact dramatic" în economie (Imagine: Laszlo_Raduly/Mediafax Foto)

Sistemul actual al tichetelor de masă generează pentru stat încasări anuale de peste 360 milioane euro, printre altele din TVA la produsele alimentare şi din impozit pe profitul companiilor implicate în sistem - producători din industria alimentară, companii de distribuţie din alimentaţia publică, emitenti de tichete şi furnizori ai acestora, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

APET face referire la un sondaj realizat de compania de cercetare de piaţă GfK Romania în aprilie, care arată că în cazul impozitării tichetelor 53% dintre companii şi-au exprimat intenţia de a nu mai acorda salariaţilor tichete de masă, ceea ce ar determina o pierdere la încasările statului de aproape 50 milioane de euro anual.

Impozitarea va determina o scădere a consumului evaluată la 863 milioane de euro anual, echivalentă cu valoarea tichetelor de masă care nu vor mai fi acordate de companii către salariaţi, scădere care va afecta în mod direct achiziţia de produse alimentare, conform sursei citate.

În plus, decizia ar afecta masiv sectorul distribuţiei şi producţiei alimentare, prin dispariţia a peste 25.000 de locuri de muncă şi afectarea a peste 70.000 de persoane, direct şi indirect.

Totodată, peste două milioane de salariaţi, în exclusivitate din sectorul privat, vor suferi "o scădere dezastruoasă a puterii de cumpărare" lunare, cu aproape 30% din valoarea actuală a salariului minim pe economie, arată APET.

Guvernul s-a angajat, prin memoramdumul suplimentar de înţelegere convenit cu FMI şi UE, să extindă baza de impunere pentru impozitul pe venit incluzând şi tichetele de masă, veniturile din câştigurile de capital, inclusiv dobânzile la depozitele bancare, şi plăţile compensatorii, şi să elimine scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

Alte măsuri vizează reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici