Enel: România nu trebuie să privatizeze toată producţia de energie, dar este nevoie de competiţie

Autorităţile din România nu trebuie să privatizeze toate companiile sau activele de producţie a electricităţii, dar este nevoie de competiţie în acest sector, a declarat vineri preşedintele Enel România, Luca D'Agnese, într-o întâlnire cu presa.

Urmărește
237 afișări
Imaginea articolului Enel: România nu trebuie să privatizeze toată producţia de energie, dar este nevoie de competiţie

Enel: România nu trebuie să privatizeze toată producţia de energie, dar este nevoie de competiţie (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)

"Nu trebuie vândut totul, nu vă temeţi. (…) Aşa cum s-a demonstrat şi în experienţa altor ţări europene, îţi trebuie mai mulţi competitori ca să poţi vorbi de o piaţă. Dacă toată producţia este controlată de un singur competitor, în cazul acesta statul, nu ai piaţă. (...) Vrem să vedem un progres în implementarea lucrurilor. Am văzut multe idei, am avut şi discuţii cu oficiali români, dar vrem să se şi transforme în acţiuni reale, chiar dacă mici, dar care să meargă", a afirmat D'Agnese.

El a adăugat că în sectorul producţiei de energie în unităţi convenţionale, care aparţin în mare majoritate statului, este loc şi nevoie de o mai mare transparenţă, care poate fi obţinută prin privatizarea unor unităţi.

"Nu cred că România trebuie să privatizeze toată producţia de energie care aparţine statului. În toată Europa statul deţine active de producţie sau participaţii în astfel de unităţi. O privatizare pe bucăţi este mai bună, este un început. Nu creezi piaţa într-o singură zi. Sunt necesari paşi succesivi care să dea încredere investitorilor", a continuat reprezentantul Enel România.

El a vorbit şi despre aşa-numitele "centrale virtuale", ca o modalitate de creştere a competiţiei. În cazul acestui tip de centrală este scoasă la licitaţie o parte din capacitatea de producţie dintr-o unitate energetică, pentru o anumită perioadă de timp. Câştigătorul licitaţiei utilizează partea de producţie a electricităţii pe care şi-a adjudecat-o, fără însă să o preia fizic de la deţinător.

Întrebat dacă Enel ar participa la privatizarea unor producători de energie, el nu a exclus această posibilitatea, dar a adăugat că grupul preferă să investească în capacităţi noi.

"Strategia noastră este să mergem pe proiecte noi, mai degrabă decât să participăm la privatizări. Avem proiecte, precum cele ale termocentralelor de la Galaţi şi Brăila şi cel al reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, dar aşteptăm dezvoltarea competiţiei pe piaţă. Privatizarea este un factor important în atragerea investitorilor în sectorul de producţie. Proiectele de producţie pe care le avem sunt suficient de mari pentru noi", a precizat D'Agnese.

Enel a investit anul trecut în România 280 milioane de euro, iar pentru acest an a bugetat o sumă similară. Fondurile vor fi alocate în proporţie de peste 95% reţelelor de distribuţie a electricităţii.

De asemenea, grupul va investi 800 milioane de euro într-un interval de cinci ani, inclusiv 2011.

Enel este prezent din 2005 pe piaţa românească a distribuţiei şi furnizării de electricitate, unde deţine trei foste filiale ale Electrica, respectiv Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea. De asemenea, Enel operează şi în sectorul energiei regenerabile din România, prin compania Enel Green Power.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici