Energie. Aberaţiile de preţ din piaţa de echilibrare tind să devină normalitate

  • Aberaţiile de preţ din piaţa de echilibrare tind să devină normalitate: Un MWh de energie a ajuns să coste 102.142 lei.
  • Recordurile atinse anterior, de 67.983 lei/MWh sau 16.000 lei/MWh par acum energie la „discount“, anunţă Ziarul Financiar.
Urmărește
1064 afișări
Imaginea articolului Energie. Aberaţiile de preţ din piaţa de echilibrare tind să devină normalitate

În acest moment, nu există explicaţii clare privind privind aberaţiile de preţ de pe piaţa de echilibrare, mai ales în contextul în care preţurile foarte mari sunt înregistrate în intervale în care sursa dezechilibrelor este greu de identificat, pe datele publice. Ultimul preţ, cel de 102.142 lei/MWh atins pe 16 septembrie este cel mai mare bifat până acum pe această platformă, dar autorităţile spun că este rezultatul unei erori, fără a spune însă care este preţul corect. România, Grecia şi Bulgaria erau ieri din nou cele mai scumpe pieţe de energie spot europene, situaţie care durează de luni de zile pentru care explicaţiile, la fel, întârzie.

Pe 1 iulie, în intervalul 06:15-06:30, preţul ener­gi­ei pe piaţa de echilibrare a ajuns la 16.021 lei/MWh, pentru o cantitate de 84 de MWh. Deşi de multe ori prosumatorii sunt arătaţi cu degetul pentru deze­chi­librele pe care le produc, la acea oră nu aveau cum să genereze un ast­fel de fenomen la nivelul sistemului.

Pe 2 septembrie, în intervalul 22:00-22:15, preţul pe piaţa de echili­brare a ajuns la 67.893 lei/MWh, can­ti­tatea pentru care s-a taxat acest preţ fiind de 5 MWh. Din nou, la acea oră, sursa acestui dezechilibru nu avea cum să fie energia solară.

Pe 16 septembrie, în intervalul 15:30-15:45 (CET), preţul energiei pe piaţa de echilibrare a fost de 102.142 lei/ MWh, preţ la care s-au tranzacţionat 164 MWh. În 15 minute, cineva a fă­cut 3,5 milioane de lei dintr-un foc, iar cineva a pierdut aceşti bani la fel de repede, dar ambele părţi sunt necu­noscute. Doar pentru comparaţie, ieri preţul spot al energiei era de 133 de euro/MWh. Din nou, România ală­turi de Grecia şi Bulgaria aveau cele mai mari preţuri la energie la nivel european, dar la fel ca în cazul pieţei de echilibrare nimeni nu dă explicaţii clare privind factorii, dar mai ales con­secinţele acestor fenomene.

În urma acestui record, a venit o reacţie din partea Transelectrica, dar nu o explicaţie. De asemenea, opera­to­rul naţional nu a furnizat preţul co­rect. „Datele publice privind pre­ţurile de dezechilibru estimate şi deze­chili­brul estimat al sistemului calculate au­to­mat pentru ziua de 16.09.2024 pre­zintă erori pe anumite intervale (ex. intervalul 16:30 –16:45 EET). Vom republica valorile corec­te“, a zis Trans­electrica. La rândul lui, Sebas­tian Burduja, citat de Agerpres, spune că formula folosită a fost gre­şi­tă, dar nici el nu a înaintat preţul corect.

„Este practic o eroare de algo­ritm. Nu s-a plătit şi nu se va plăti acel preţ. Deci, este pur şi simplu o formu­lă greşită. E o platformă nouă pe care ei au implementat-o de vara aceasta. Nu este un preţ real, ci este o ches­tiune tehnică, o eroare tehnică“, a explicat Sebastian Burduja, ministrul energiei, dar nici el nu a spus cât este acel preţ corect.

În linii mari, funcţionarea în sigu­ranţă a sistemului energetic presupu­ne ca în orice moment cererea de e­nergie să fie egală cu oferta. Producă­torii de energie sunt obligaţi să noti­fice către Transelectrica, operatorul sistemului de transport al energiei, cât estimează că vor injecta în reţea, iar în cazul în care aceste estimări nu corespund cu producţia propriu-zisă, se intră în piaţa de echilibrare, o piaţă cu preţuri mari tocmai pentru că este o piaţă penalizatoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici