Enigma, diamantul negru adus din spaţiu, s-a vândut cu 3,7 milioane de euro. Preţuri nebune pe piaţa meteoriţilor

  • Creşterea sumelor licitatate se datorează cumpărătorilor mai tineri, îmbogăţiţi cu criptomonede.
  • O piatră „simplă” poate valora până la 632.000 de euro.
  • Contează greutatea, forma şi istoria obiectului adus din spaţiu.
Urmărește
435 afișări
Imaginea articolului Enigma, diamantul negru adus din spaţiu, s-a vândut cu 3,7 milioane de euro. Preţuri nebune pe piaţa meteoriţilor

Cât valorează un meteorit? Preţurile sunt făcute de participanţii la licitaţiile Christie's, care ridică costul obiectelor spaţiale la cifre exorbitante.

Achiziţionarea de pietre de pe Lună, Marte sau chiar de la mult mai departe pare a fi o tendinţă din ce în ce mai des întâlnită în rândul  cripto-bogaţilor. Datorită criptomonedelor valoarea meteoriţilor atinge cifre nemaivăzute până acum.

Licitaţia, care va dura până pe 23 februarie, pentru aproximativ 40 de piese şi numită „Deep Impact: Marţian, Lunar and Other Rare Meteorites”, nu este prima care pune în vânzare acest tip de obiect anume.

O serie de licitaţii au avut deja loc în 2021, cu 75 de loturi vândute, 72 fiind vândute peste estimarea lor maximă. Recordul de licitaţie publică fusese doborât, de exemplu, pentru a cumpăra o bucată din meteoritul Fukang, găsit în vârful unui munte chinezesc în 2000. Preţul acestei pietre a sărit la o cifră echivalentă de peste 632.000 de euro.

Investitorii crypto fac piaţa

De ce atât de mult interes? A explica James Hyslop, şeful departamentului Christie’s Science and Natural History, pentru New York Times: „Vârsta cumpărătorilor a scăzut semnificativ. Pe de o parte, meteoriţii sunt consideraţi mult mai interesanţi de tineri, pe de altă parte, vârsta publicului cumpărătorilor în sine a scăzut, chiar şi cu posibilitatea de a cheltui sume foarte mari, deoarece mulţi dintre ei sunt cripto-bogaţi sau oameni care au devenit milionari după ce au investit în criptomonede. În acest moment, achiziţionarea unor obiecte particulare, precum meteoriţii, pare să fi devenit un fel de modă, atât de mult încât alţi participanţi la licitaţie şi-au promis că vor investi în monede digitale în curând, înainte de următoarea noastră vânzare”.

Pentru 3,7 milioane de euro, casa de licitaţii Sotheby's a vândut Enigma, un diamant negru natural care pare să fi venit din spaţiu, născut în urma impactului cu un meteorit şi asupra căruia s-a speculat deja despre presupusele origini extraterestre. Potrivit Guinness Book, acesta ar fi cel mai mare diamant negru natural din lume, care conform estimărilor făcute ar trebui să dateze dintr-un timp anterior celui al dinozaurilor.

Evaluare şi tradiţie

Estimarea meteoriţilor variază în medie între 350 şi 600.000 de euro, cazul unui meteorit care a fost considerat cel mai mare care a ajuns pe Pământ până în prezent.

Printre criteriile de evaluare care determină preţurile se numără forma, istoria (unele chiar au căzut pe Pământ cu câteva secole în urmă), dimensiunea şi starea meteoritului. Dacă obiectul cântăreşte dublu, va merita dublu, pentru că nu este uşor să găseşti pietre intacte şi nu prea erodate, după impactul cu atmosfera şi prăbuşirea de pe suprafaţa pământului.

De fapt, aproximativ 60.000 de meteoriţi s-ar fi fragmentat în timpul căderii pe planeta noastră. Există, de fapt, mai multe pieţe în jurul pietrelor spaţiale şi nu au lipsit niciodată licitaţiile neoficiale şi, uneori, escrocherii reale.

Mulţi sunt pasionaţi de ştiinţă, pentru alţii un meteorit este ca o operă de artă naturală donată din spaţiu. Pentru toţi, însă, calea achiziţiei pare să fie acum închisă de criptomilionari, cei care sunt gata să plătească cifre foarte mari pentru meteoriţi, chiar şi doar pentru un capriciu.

Christie's nu poate fi decât mulţumită de fenomen, atât de mult încât pentru un fragment de lună care a explodat în urma impactului cu nişte asteroizi, şi s-a prăbuşit în Sahara de Vest, preţul prevânzării era deja de 500.000 de dolari (peste 437 de mii de euro).
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici