- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.09.2014, 15:20)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Enterprise Investors: Investitorii sunt greu de convins să vină în România şi în zonă
Investitorii sunt greu de convins să aloce bani pentru achiziţia de companii din Europa Centrală şi de Sud-Est, inclusiv România, iar fără Polonia "regiunea nu este deloc sexy", deşi, faţă de anul trecut, pe piaţa locală sunt mai multe oportunităţi, afirmă Cristian Nacu, şeful Enterprise Investors.
Urmărește
496 afișări
Enterprise Investors: Investitorii sunt greu de convins să vină în România şi în zonă (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
"Faţă de anul trecut, în 2014 senzaţia din piaţă este că există mai multe oportunităţi de investiţii, sunt mai multe afaceri disponibile la vânzare şi mai mulţi antreprenori dispuşi să vândă. E greu de estimat o valoarea a pieţei în acest an pentru că tranzacţii care sunt în curs de negociere se pot închide anul viitor. Pe de altă parte, activitatea fondurilor în zona este foarte redusă, la fel şi sumele de bani pe care aceştia le au alocate pentru ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est", a spus Nacu la o conferinţă pe teme economice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Enterprise Investors a strâns anul trecut 314 milioane de euro în fondul Polish Enterprise Fund VII (PEF VII), cu un capital de 314 milioane de euro.
"A fost cel mai greu proces de strângere de fonduri, deoarece zona nu mai este atractivă pentru investitori. Este greu să-i convingi să mai investească aici, iar fără Polonia, zona n-ar fi deloc sexy. Investitorii s-au dus în zone care par mai atrăgătoare, respectiv Asia şi BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China - n.r.). Faptul că nu suntem buni în atragerea de fonduri, că nu investim în crearea de politici de susţinere a antreprenorilor şi a mediului de business, apropierea de zone de conflict, sunt printre motivele invocate de investitori", a spus Nacu.
El a precizat că este inadmisibil ca, în condiţiile în care România produce mai multe maşini decât Italia, iar cei doi producători, Ford şi Dacia, cer autorităţilor o autostradă pentru a putea transporta mai uşor maşinile, să nu existe încă un astfel de proiect.
Pe lângă Enterprise Investors, alte fonduri active în România sunt GED, Global Finance sau Axxess Capital, primele două reducându-şi, de asemenea, activitatea pe piaţa locală.
Enterprise Investors a investit până în prezent în România 200 de milioane de euro, în prezent fiind implicată în trei companii, respectiv retailerul Profi, grupul de firme Macon Deva şi firma Smartree.
"Discutăm o tranzacţie în România, care s-ar putea finaliza în acest an sau poate la începutul anului viitor, dar ciclul unei astfel de tranzacţii este de peste 6 luni. Domeniile atractive sunt în continuare IT-ul, serviciile de sănătate şi retailul", a precizat Nacu.
Anul trecut investiţiile fondurilor private în România au crescut pentru prima dată în ultimii patru ani, avansul fiind de 2,5 ori faţă de 2012, la peste 70 milioane euro. Piaţa locală a ocupat locul trei în Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Cehia.
Fondurile de private equity sunt vehicule de investiţii al căror capital este alimentat de entităţi private şi sunt o alternativă pentru companii la clasicele soluţii de finanţare prin intermediul băncii sau al pieţei de capital. Pe lângă capitalul investit, fondurile de private equity se implică şi în conducerea companiei, pentru o anumită perioadă.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe