ERATĂ: Profitul EximBank a scăzut anul trecut cu 44%, la 75 milioane de lei

(modifică datele privind evoluţia profitului, în titlu şi lead)

Urmărește
6 afișări

Profitul net al EximBank a scăzut anul trecut cu 44%, de la 134 milioane de lei la 75 milioane de lei, dar banca s-a plasat în topul primelor zece instituţii de credit profitabile din România, iar activele au avansat cu aproape 5%, la 3,5 miliarde de lei.

"Cu un profit net de aproape 75 de milioane de lei în 2010, EximBank a reuşit performanţa de a intra în top zece cele mai profitabile bănci din România. Această valoare depăşeşte cu peste 60% nivelul planificat în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul trecut, similar cu cel din 2009. În condiţiile prelungirii crizei economice şi financiare şi în anul 2010, strategia EximBank nu a fost una orientată către maximizarea profitului, ci către alocarea resurselor astfel încât să ofere sprijin real pentru mediul de afaceri", a comunicat banca la solicitarea MEDIAFAX.

Banca arată că activitatea desfăşurată în numele şi contul statului a crescut anul trecut cu aproape 40% faţă de finele lui 2009, angajamentele totale, reprezentate de finanţări, garanţii şi asigurări, fiind de circa patru ori mai mari decât în 2008.

"Pe parcursul anului trecut, banca a înregistrat evoluţii semnificative pe toate categoriile de produse oferite în numele şi contul statului, creşterea cea mai importantă faţă de decembrie 2009, respectiv 162%, fiind consemnată pe segmentul asigurărilor. Anul 2010 a marcat o creştere substanţială a expunerilor din asigurarea riscului de neplată pentru riscuri non-piaţă, aportul major fiind dat de expunerile pe Federaţia Rusă", a spus într-un comunicat Ionuţ Costea, preşedintele EximBank.

El a adăugat că în aceeaşi perioadă finanţările au înregistrat o creştere de aproape 30%, iar garanţiile s-au majorat cu 33%.

"Garanţiile au prezentat cea mai accentuată dinamică, ajungând la un plafon de 1,03 miliarde de lei, de patru ori mai mare faţă de nivelul anului 2008. Având aceste garanţii din partea statului, companiile au putut accesa credite necesare dezvoltării activităţii, atât pentru capital de lucru, cât şi pentru importante proiecte de investiţii", a explicat oficialul EximBank.

El a menţionat că un rol important la obţinerea acestor rezultate l-a jucat simplificarea procedurii de acordare a garanţiilor de stat de până la 1,5 milioane de euro, decizie de management în urma căreia perioada de acordare a răspunsului s-a redus la zece zile, faţă de o lună cât dura anterior.

Din totalul garanţiilor emise în 2010 în numele şi contul statului, 64% au fost acordate întreprinderilor mari din industria prelucrătoare, industria extractivă şi din construcţii, iar circa 20% au fost accesate de IMM-uri.

Pe parcursul anului trecut, expunerea totală a EximBank, adică volumul total al finanţărilor, garanţiilor şi asigurărilor acordate în nume şi cont stat şi nume şi cont propriu, s-a majorat cu aproape 20% faţă de finele anului anterior şi s-a dublat comparativ cu sfârşitul anului 2008.

EximBank, controlată de stat, are unităţi teritoriale în Bucureşti, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Craiova, Timişoara, Buzău, Oradea, Deva, Iaşi şi Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici