Ernst&Young: Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut cu 20% anul trecut, la 3 miliarde dolari

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 20% anul trecut, la 3 miliarde de dolari, în condiţiile în care au fost încheiate 106 tranzacţii, cu 5% mai puţin decât 2009, potrivit Ernst&Young.

Urmărește
6 afișări

Scăderea numărului de tranzacţii şi valoarea acestora a urmat trendul din ţările din Europa Centrală şi de Est.

Potrivit firmei de consultanţă, valoarea tranzacţiilor a fost făcută publică doar pentru 46% dintre deal-uri, comparativ cu 50% în 2009.

"Pe baza estimărilor noastre şi prin utilizarea datelor publice disponibile, valoarea estimată a pieţei de fuziuni şi achiziţii din România a scăzut cu 20%, de la 3,5 miliarde de dolari în 2009 la 3 miliarde de dolari în 2010", se arată într-un comunicat Ernst&Young.

Valoarea tranzacţiilor de peste 100 de milioane de dolari a rămas nemodificată faţă de 2009.

Piaţa a fost dominată anul trecut de investitorii străini, care au realizat 51% din deal-uri, iar investitorii strategici i-au depăşit ca număr pe cei financiari.

Companiile româneşti au încheiat o singură tranzacţie în Bulgaria şi una în Kazakhstan, în timp ce pe piaţa românească au fost încheiate 11 deal-uri de către investitori din Germania, 7 din Franţa, 5 din Ungaria şi câte 4 din Austria şi Marea Britanie.

Cele mai atractive sectoare din punct de vedere al numărului de tranzacţii au fost cele de retail şi en-gros, unde au fost încheiate 17 deal-uri, urmat de sectorul manufacturier, cu 16 deal-uri, şi servicii, cu 14 deal-uri.

Din punct de vedere al valorii tranzacţiilor, sectorul imobiliar a depăşit telecom şi media.

Cea mai mari tranzacţie a anului trecut a fost realizată de dezvoltatorul imobiliar austriac CA Immo International, care a cumpărat fondul austriac de investiţii Europolis, pentru 363 milioane de dolari.

A doua tranzacţie ca valoare a fost de 264 milioane de dolari, în contul căreia compania Turk Telecom a cumpărat Euroweb România. Achiziţii de peste 100 milioane de dolari au mai fost realizate de The Rompetrol Group, care a preluat acţiunile Rompetrol Rafinare pentru 118 milioane de dolari, dar şi preluarea producătorului de ulei vegetal Expur Urziceni de către holdingul francez Sofiproteol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici