Citigroup a comis o eroare incredibilă, creditând un cont cu 81 de trilioane de dolari, în loc de 280 de dolari. Deşi suma nu a fost pierdută, ea nepărasind banca, acest incident, raportat în premieră acum, ridică semne de întrebare serioase privind eficacitatea sistemelor de gestionare a riscurilor ale băncii, mai ales în contextul eforturilor sale de a demonstra autorităţilor de reglementare că au fost remediate deficienţele şi problemele operaţionale, relatează Financial Times.
Eroarea, survenită în aprilie anul trecut, a fost omisă de la raportare: o primă verificare a tranzacţiei nu a detectat-o, iar un al doilea angajat, care trebuia să revizuiască operaţiunea, a omis la rândul său problema. Un al treilea angajat a detectat discrepanţa după 90 de minute de la momentul înregistrării sale, iar Citigroup a corectat-o în câteva ore, notificând imediat Rezerva Federală şi Oficiul pentru Controlul Monedei din SUA.
În ciuda asigurărilor băncii privind eficacitatea controalelor sale interne, care ar trebui să prevină ieşirea neautorizată a fondurilor, acest incident nu este un caz singular.
Citigroup a raportat nu mai puţin de 10 incidente financiare similare în 2023, fiecare implicând cel puţin 1 miliard de dolari. Deşi acest număr reprezintă o scădere faţă de cele 13 evenimente de acest tip din anul precedent, îngrijorările cu privire la deficienţele operaţionale persistă.
Citigroup are serioase antecedente negative în gestionarea riscurilor. În 2020, a transferat eronat 900 de milioane de dolari creditorilor Revlon, un incident care a dus la demiterea CEO-ului de atunci, Michael Corbat, şi la amenzi substanţiale. În ciuda promisiunilor de reformă ale actualului CEO, Jane Fraser, banca a fost din nou amendată în 2023 cu suma de 136 de milioane de dolari, pentru deficienţe în controlul riscurilor şi gestionarea datelor, indicând probleme persistente.