Erste a încheiat un acord cu patru SIF-uri pentru 24,12% din BCR, oferă sub 500 mil. euro

Erste Grup a propus SIF-urilor să emitã acţiuni proprii pentru 80% din titlurile pe care le preia la BCR şi să plătească în numerar doar pentru o cincime din pachetul reprezentând 24,12% din capital, la cotaţia de luni valoarea tranzacţiei plasându-se la 435 milioane euro.

Urmărește
699 afișări
Imaginea articolului Erste a încheiat un acord cu patru SIF-uri pentru 24,12% din BCR, oferă sub 500 mil. euro

Erste a încheiat un acord de principiu cu patru SIF-uri pentru preluarea a 24,12% din acţiunile BCR

Erste Group a încheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri - SIF Banat Crişana, SIF Transilvania, SIF Munteania şi SIF Oltenia - pentru preluarea unui pachet de 2,61 miliarde acţiuni BCR, reprezentând 24,12% din capital, prin mai multe opearţiuni care presupun plata în numerar şi schimb cu titluri emise de Erste Bank.

Banca austriacă va plăti cash pentru maximum 424.190.702 acţiuni BCR la un preţ de 1,0385 lei per acţiune, precum şi numerar pentru maximum 133.676.584 acţiuni-profit BCR 2011 (acţiuni emise în contul dividendelor aferente lui 2010) cu valoare nominală de 0,1 lei per acţiune.

"Erste Group Bank anunţă încheierea unui acord de principiu cu patru dintre cei cinci acţionari minoritari la Banca Comerciala Română (BCR) - SIF Banat Crişana, SIF Transilvania, SIF Munteania şi SIF Oltenia. După finalizarea proceselor de aprobare de la SIF-urile participante, achiziţia va fi executată printr-o serie de tranzacţii. SIF Moldova poate subscrie la acelaşi acord, în cazul în care optează pentru acest lucru", se arată într-un comunicat Erste remis MEDIAFAX.

Erste Group acordă SIF-urilor participante opţiunea de a vinde acţiunile caare nu sunt tranzacţionate în 2011, în aceleaşi condiţii ca şi în oferta curentã (Put option). Această opţiune este valabilã în 2012 şi 2013. La finalul tranzacţiei, participaţia Erste Group la BCR va creşte la 93,52%.

"Dat fiind preţul mediu din ultima lună al unei acţiuni Erste Group (25,69 euro), valoarea BCR în cadrul tranzacţiei reflectă un multiplu al capitalurilor proprii (preţ/valoare contabilã) de x1,26, în linie cu estimările pieţei pentru băncile românesşi şi din Europa Centrală şi deEst . Conform RAS, multiplul este de 1,86. Banca independentă de investiţii Rothschild confirmă obiectivitatea condiţiilor financiare ale tranzacţiei", se mai aratã în comunicatul băncii austriece.

"Strategia noastră a fost întotdeauna să deţinem maximum posibil în filialele noastre şi suntem bucuroşi să avem acum această posibilitate şi la BCR. În pofida perioadei dificile traversate, Erste Group, ca şi investitor strategic, are o viziune pe termen lung şi îşi menţine încrederea şi angajamentul faţã de România", a declarat Manfred Wimmer, Chief Financial Officer, Erste Group.

Acordul prevede că SIF-urile participante renunţe la dreptul de a solicita listarea BCR, precum şi la dreptul de a încasa dividende speciale.

La finalul tranzacţiei, fiecare SIF participant va deţine maximum 1,0% în Erste Group. Participaţiile SIF-urilor în cadrul Erste Group sunt supuse unei perioade minime de deţinere. Fiecare SIF participant poate tranzacţiona maximum 25% din acţiunile Erste Group imediat după achiziţionare, şi la fel pe parcursul următoarelor intervale de 6 luni, 12 luni şi respectiv 18 luni din momentul achiziţiei.

Adiţional tranzacţiei cu SIF-urile participante, Erste Group va continua sã facă anual oferte de cumpãrare separate acţionarilor BCR (0,48%) care au dobândit acţiuni rezultate din programul de ofertã de acţiuni adresat
salariaţilor, folosind acelaşi principiu de calcul ca în anul 2010.

Tranzacţia nu modifică fondul comercial al Erste Group. De asemenea, deoarece componenta principală a tranzacţiei constă în schimbul de acţiuni, impactul negativ asupra capitalurilor proprii Erste Group este de maximum 0,1% datorită emiterii de noi acţiuni.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat să listeze BCR în cel mult trei ani de la finalizarea preluării, respectiv luna octombrie 2009. În august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amânată cel mult doi ani.

În acordul semnat în 2009 se prevede şi că listarea BCR trebuie solicitată fie de cele cinci SIF-uri către Erste, fie în baza unui acord scris între Erste şi cel puţin trei SIF-uri.

Erste a fost asistată în negocierile cu SIF-urile de o echipă de avocaţi din cadrul Ţuca Zbârcea & Asociaţii, sub coordonarea lui Ştefan Damian, Deputy Managing Partner.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici