Erste Group Immorent negociază finanţarea unor proiecte imobiliare în România cu 120 milioane euro

Erste Group Immorent (EGI) România, parte a grupului austriac Erste, negociază acordarea de finanţări în valoare 120 milioane de euro pentru proiecte imobiliare pe piaţa locală, în condiţiile în care în 2010 finanţările companiei au totalizat 22 milioane de euro.

Urmărește
46 afișări

"Anul acesta sunt mai multe proiecte pe piaţă. Analizăm proiecte a căror sumă finanţată ajunge la 120 milioane de euro. Sunt atât centre comerciale, cât şi birouri şi spaţii industriale, în toată ţara. 2009 a fost un an cu o cădere abruptă a pieţei, în 2010 a fost an de criză, iar în 2011 lucrurile se mişcă frumos, sunt proiecte, sunt investitori care caută să cumpere proiecte", a declarat, la
Viena, Bogdan Cernescu, managing director Erste Group Immorent România.

Cele mai multe contracte în discuţie vizează refinanţări de proiecte.

În opinia sa, în condiţiile în care Polonia şi Cehia încep să devină aglomerate, dând semne de supraîncălzire, investitorii se vor îndrepta din nou spre România. În 2010, EGI a finanţat proiecte de 22 milioane de euro, respectiv un spaţiu de retail şi dezvoltarea unei facilităţi industriale închiriate unei companii din sectorul auto.

Spre comparaţie, în 2009, compania a acordat finanţări de 27 milioane de euro.

Cernescu a menţionat că EGI este în continuare interesată de achiziţia de terenuri în Bucureşti pentru construcţia de clădiri de birouri.

"Încercăm să cumpărăm terenuri, dar preţurile sunt încă prea ridicate. E sigur că preţurile au scăzut, dar dacă luăm în considerare că yield-urile (randamentele) au crescut, iar chiriile s-au redus, vom vedea că scăderile de preţ la terenuri nu sunt chiar atât de mari. Terenurile sunt în continuare scumpe raportând la banii pe care îi poti obtine din proiectele pe care le dezvolţi pe ele", a adăugat Cernescu.

În opinia reprezentantului EGI, deoarece majoritatea terenurilor sunt deţinute de proprietari care nu sunt constrânşi financiar să vândă şi care vor ţine de preţuri, dezvoltatorii vor fi nevoiţi să intre în parteneriate cu aceştia pentru a realiza proiecte.

Cernescu a menţionat că EGI a fost foarte aproape de achiziţia unui teren, dar tranzacţia nu a mai avut loc pentru că proprietarul s-a răzgândit asupra preţului.

"Am avut anul trecut aprobată o achiziţie de teren, dar nu am încheiat tranzacţia pentru că proprietarul a cerut mai mulţi bani", a afirmat Cernescu.

EGI vede în piaţa de birouri un sector cu potenţial de dezvoltare în viitor, de aceea planurile privind activitatea de dezvoltare se vor concentra în special pe acest segment.

"Vrem să investim în birouri mai ales pentru că vedem că este o piaţă cu potenţial de dezvoltare. Vorbim de două milioane de metri pătraţi de birouri în Bucureşti, dar în realitate doar 300.000-400.000 metri pătraţi au sens pe piaţă, iar pentru un oraş ca Bucureşti este foarte puţin", a arătat Cernescu.

Cele mai "fierbinţi" zone de birouri, potrivit lui Cernescu, sunt Floreasca, Casa Presei şi axa Universitate-Charles de Gaulle, dar unde nu mai sunt terenuri disponibile.

"Lucrările de infrastructură vor aduce în circuitul imobiliar parcele de terenuri care acum nu sunt prea atractive", consideră reprezentantul EGI.

Compania mai deţine un teren de 4,5 hectare de teren, unde intenţionează să dezvolte un proiect de birouri şi de locuinţe, în parteneriat cu omul de afaceri Dinu Patriciu.

"Pentru proiectul din Străuleşti, suntem la documentaţia tehnică şi urmează să obţinem autorizaţia de construcţie. În prima fază vom face un turn de birouri şi o clădire de birouri cu o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi. Vom începe lucrările nu mai devreme de 2012", a mai menţionat Cernescu.

Faza a doua va cuprinde spaţii rezidenţiale şi de birouri, iar cea de-a treia doar locuinţe.

România continuă să fie foarte importantă pentru investitorii imobiliari, dar şi pentru finanţatorii de astfel de proiecte, consideră la rândul său Patrick Zehetmayr, managing director al EGI.

"Chiar dacă macroeconomic vorbind România a fost mai afectată decât alte zone din regiune, vedem semne de revenire. Suntem interesaţi să finanţăm proiecte, dar suntem mult mai selectivi, la fel ca toţi jucătorii. Produsele bune, dezvoltate de companii de calitate, vor găsi finanţare", a arătat Zehetmayr.

În opinia sa, piaţa de birouri din Bucureşti şi-a revenit deja, în condiţiile în care chiriile nu au mai scăzut în ultimele luni.

Erste Group Immorent a fost fondată în acest an, preluând activităţile de finanţare şi dezvoltare imobiliară din cadrul grupului austriac.

Biroul din Bucureşti numără peste 50 de angajaţi şi oferă servicii atât de creditare şi leasing, cât şi de investiţii, dezvoltare, servicii de construcţii şi proiecte de infrastructură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici