- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Erste: Leul slăbit susţine economia românească
Moneda naţională slăbită susţine economia românească şi procesul de ajustare a deficitului puternic de cont curent, care ar putea intra într-o fază de stagnare în acest an, potrivit unei analize Erste Bank.
Erste: Leul slăbit susţine economia românească (Imagine: Mediafax Foto)
Începând din vara lui 2007, România se confruntă cu perioade de puternice ieşiri de capital, determinate de îngrijorările faţă de vulnerabilitatea economiei româneşti şi de impactul monedei mai slabe asupra economiei, în special în sectorul financiar, se arată în raport.
"Noi considerăm că moneda naţională slăbită susţine economia românească şi procesul de ajustare a deficitului puternic de cont curent. De la începutul acestui an, am constatat o decelerare accentuată a deteriorării contului curent, care sugerează că deficitul de cont curent raportat la PIB ar putea intra într-o fază de stagnare în acest an (faţă de consensul general pe piaţă referitor la o creştere minoră)", consideră analiştii Erste.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Potrivit Erste, deficitul de cont curent va fi parţial finanţat de influxuri de investiţii străine directe, estimate la 6% din PIB, şi creşterea în continuare a împrumuturilor externe, în principal de către sectorul privat.
Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, creşterea deficitului de cont curent continuă să fie semnificativ mai redusă decât anul trecut, avansul din primele patru luni fiind de 7,5%, astfel că valoarea deficitului a ajuns la 4,84 miliarde de euro.
În primele patru luni din 2007, deficitul comercial a urcat cu 115%, de la 2,06 miliarde de euro, la 4,44 miliarde de euro.
Raportul Erste analizează economiile şi sectorul bancar din statele Europei Centrale şi de Est (ECE).
Analiştii instituţiei financiare consideră că cele mai multe ţări din ECE au avut în ultimii ani o creştere peste potenţial, iar acest ritm ar trebui să încetinească, deoarece este nesustenabil şi ar conduce pe termen mediu la o supraîncălzire a economiilor. Totodată, pieţele importante de export (în special UE) urmează şi ele să îşi încetinească ritmul de creştere, deoarece criza financiară şi diminuarea avansului economic în SUA se vor face resimţite.
Totuşi, rata de creştere din statele central şi est europene se va situa peste nivelurile din pieţele majore.
"În ansamblu, prognozăm doar o încetinire moderată a creşterii economice, pentru că încetinirea din zona euro ar trebui să fie relativ modestă. În plus, considerăm că cererea internă a câştigat o dinamică suficientă pentru a compensa, cel puţin parţial, orice încetinire a comerţului exterior, în special în contextul în care avantajul competitiv al statelor-membre UE încă este semnificativ. Aceste ţări oferă o combinaţie unică de cadru politic/legal stabil şi avantaje ale costurilor cu forţa de muncă, elemente care se vor menţine încă mulţi ani şi vor continua să atragă investiţii străine. Acestea vor susţine în continuare productivitatea şi vor conduce spre convergenţa veniturilor cu cele ale ţărilor occidentale cu statut similar. Astfel, creşterea economică ar trebui să se menţină deasupra nivelurilor pieţelor majore, timp de mai mulţi ani de acum înainte", a declarat Günter Hohberger, analist specializat pe capital în sectorul bancar, în cadrul Erste Bank, şi co-autor al raportului.
PIB-ul României a urcat în primele trei luni cu 8,2%, cea mai mare creştere înregistrată într-un prim trimestru după 1990.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE