Erste: Preţul mediu al petrolului va creşte la 123 dolari pe baril în 2012. OMV şi Petrom vor avea de câştigat

Preţul mediu al petrolului Brent va creşte în acest an la 123 dolari pe baril, faţă de 111 dolari pe baril anul trecut, evoluţie pozitivă pentru companiile petroliere din regiune cu activităţi semnificative de explorare şi producţie, precum OMV şi Petrom, potrivit analiştilor Erste Bank.

Urmărește
239 afișări
Imaginea articolului Erste: Preţul mediu al petrolului va creşte la 123 dolari pe baril în 2012. OMV şi Petrom vor avea de câştigat

Erste: Preţul mediu al petrolului va creşte la 123 dolari pe baril în 2012. Petrom va avea de câştigat (Imagine: Shutterstock)

Analiştii Erste au arătat luni, într-o conferinţă online, că majorarea preţurilor petrolului va reprezenta un plus pentru companiile petroliere din Europa Centrală şi de Est cu activităţi semnificative pe segmentul upstream al pieţei (explorare şi producţie), precum OMV, Petrom, MOL (Ungaria) şi INA (Croaţia), însă va avea un impact negativ asupra activităţilor downstream - rafinare, distribuţie şi retail.

Preţul ţintă al Erste pentru acţiunile Petrom este de 0,5 lei, faţă de cotaţia actuală de 0,42 lei la bursa de la Bucureşti.

"Am preconizat deja o creştere a preţului petrolului în estimările pentru OMV şi Petrom, care însă vor fi crescute în următoarele evaluări. Companiile upstream vor obţine beneficii clare, în timp ce activităţile concentrate pe downstream şi retail vor fi sub presiune", a declarat analistul Erste Thomas Unger.

Creşterea preţului ţintă al acţiunilor Petrom se datorează şi preţurilor mai mari ale petrolului, a adăugat el.

"Îmi place Petrom. Este una dintre acţiunile (din regiune - n.r.) pe care le recomandăm cel mai mult pentru investiţii. Preţul nostru ţintă este cu mult peste cotaţiile de tranzacţionare de anul trecut. Aş considera justificat un preţ mai mare decât anul trecut şi datorită cotaţiilor mai mari ale petrolului", a spus analistul.

Cu toate acestea, modificarea prognozelor Erste privind Petrom ar fi prematură în prezent, banca austriacă anticipând un profit net de 3,5 miliarde lei pentru compania românească în acest an.

Anul trecut, Petrom a înregistrat un profit net de 3,7 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România, în urcare cu 72% faţă de rezultatul din 2010.

"Nu vom actualiza imediat evaluarea Petrom, însă viitoarea actualizare va cuprinde probabil estimări mai ridicate privind preţul petrolului pentru următorii ani. Dacă toate celelalte aspecte rămân neschimbate, această evoluţie va conduce la o profitabilitate mai ridicată şi la un preţ ţintă mai ridicat. Însă în acest moment este prematur să discutăm despre modificarea estimărilor", a spus Unger.

Activităţile de explorare şi producţie ale Petrom au generat anul trecut vânzări de 11,74 miliarde lei, aproximativ jumătate din vânzările totale ale grupului, de 22,6 miliarde lei.

Totodată, divizia de explorare şi producţie a Petrom a înregistrat în 2011 un profit EBIT (înainte de dobânzi şi taxe) de 5,23 miliarde lei, în timp ce profitul EBIT la nivel de grup s-a cifrat la 4,93 miliarde lei, după o pierdere de 187 milioane lei pe segmentul de rafinare şi marketing.

Creşterea preţurilor petrolului în 2012 va fi determinată în principal de tensiunile din Orientul Mijlociu, îndeosebi din Iran, dar şi de controlul OPEC asupra pieţei şi de măsurile de politică monetară care au împins lichiditatea la niveluri foarte ridicate şi dobânzile la minime record, potrivit unui raport transmis luni de analiştii Erste Group Bank (EBS), care deţine în România grupul BCR.

"Politica monetară tot mai expansionistă implementată de Sistemul de Rezerve Federale al SUA (Fed), Banca Centrală Europeană, Banca Angliei şi Banca Chinei a avut un efect stimulativ. Faptul că Fed este pregătit acum să continue politica de dobândă zero până la sfârşitul anului 2014 ar trebui să influenţeze pozitiv întregul sector al materiilor prime, în special petrolul şi aurul. Astfel s-au stabilit bazele pentru atingerea de noi recorduri", notează în raport analistul Ronald Stoeferle.

Potrivit băncii austriece, un factor important este şi pragul de rentabilitate al preţului petrolului mult mai ridicat.

"Arabia Saudită are nevoie de un preţ al petrolului de 80 dolari pentru a ajunge la un buget echilibrat, iar în Rusia nivelul va fi de 126 dolari anul acesta. Prin urmare, un procent mare de exportatori au nevoie de un preţ al petrolului de cel puţin 80 – 90 dolari", potrivit sursei citate.

Preţul petrolului Brent a scăzut luni la aproximativ 123 dolari pe baril, după ce China a înaintat o prognoză de creştere economică de 7,5% pentru acest an, cea mai conservatoare estimare din ultimii opt ani, atenuând temerile privind o posibilă deficienţă de ofertă, transmite Reuters.

Sancţiunile economice adoptate de SUA şi UE împotriva Iranului, al cincilea mare exportator de ţiţei la nivel mondial, au îngreunat tranzacţiile cu petrol ale ţării, iar cei mai mari clienţi, inclusiv China, Japonia şi India, reduc importurile iraniene, situaţie care împinge în sus preţurile.

Grupul indian Mangalore Refinery and Petrochemicals, unul dintre cei mai mari clienţi ai Iranului, a anunţat luni că va reduce importurile anuale de ţiţei iranian cu până la 44% în acest an, la 80.000 barili pe zi.

Arabia Saudită a crescut de la începutul anului trecut exporturile pentru a acoperi deficienţele de livrare cauzate de tensiunile din Orientul Mijlociu. Capacitatea neutilizată a Arabiei Saudite este în prezent de 2,5 milioane barili pe zi, în timp ce producţia este de 9,8 milioane barili pe zi, a declarat săptămâna trecută un oficial saudit, adăugând că principalul obiectiv al Riadului este să menţină un nivel adecvat al ofertei pe piaţa mondială a petrolului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici