- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Erste: Preţul petrolului va creşte până la 150 de dolari pe baril
Preţul petrolului nu reflectă încă pe deplin instabilitatea din Orientul Mijlociu şi va continua să crească până la nivelul de 150 dolari pe baril, însă în a doua parte a anului va începe să scadă, până la o medie anuală de 124 dolari, apreciază analiştii Erste Group.
Erste: Preţul petrolului va creşte până la 150 de dolari pe baril (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Evenimentele politice care au loc în unele ţări arabe reprezintă cel mai important factor al instabilităţii. Deocamdată, acesta nu se reflectă încă pe deplin în preţuri. Nu cred că situaţia se va stabiliza prea curând", afirmă Ronald Stoferle, analist în sectorul materiilor prime din Erste Group.
Preţul record de 147 dolari pe baril a fost atins petru prima şi singura dată în 2008, din cauza tensiunilor legate de programul nuclear derulat de Iran.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Sursa citată arată că dacă producţia de petrol va fi întreruptă în Libia sau Algeria, chiar şi pe perioade sucrte, rezervele Arabiei Saudite vor fi epuizate.
Analiştii departamentului de cercetare al Erste Group preconizează un preţ mediu de 124 dolari pe baril pentru petrolul Brent în 2011.
În opinia analiştilor de la Erste Group, Arabia Saudită prezintă cel mai mare risc de declanşare a unei creşteri abrupte a preţului petrolului până la peste 200 dolari pe baril, atât pentru că dacă situaţia socială şi politică s-ar înrăutăţi, această ţară nu ar reuşi să crească rapid capacităţile de rafinare, cât şi din cauză că există riscul unui blocaj pe cele mai importante rute de transport al petrolului.
"Credem că majoritatea riscurilor se află la un punct maxim în ceea ce priveste preţul petrolului", potrivit lui Stoferle.
Pe de altă parte, având în vedere că 64 de ţări au atins deja rata sustenabilă maximă de extracţie a petrolului, gazele naturale, în special cele şist, vor avea un rol tot mai important, iar activităţi masive de explorare a acestui tip de combustibil vor fi derulate în Polonia şi Ucraina.
"Exploatarea rezervelor de gaz de şist din Europa va dobândi o importanţă enormă", estimează Stoferle.
Preţul petrolului a scăzut joi până la 115,3 dolari pe baril pentru petrolul Brent, de referinţă la bursa din Londra.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO