- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.03.2015, 14:01)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Esop: Cererea de birouri în afara Capitalei continuă creşterea. Apare interes şi pentru oraşe mai mici
Piaţa spaţiilor de birouri din afara Capitalei a avut în 2014, pentru al treilea an consecutiv, o creştere importantă, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi fiind cele mai căutate oraşe, însă companiile au început să fie interesate şi de alte pieţe, precum Craiova, Târgovişte şi Târgu-Mureş, potrivit Esop.
Urmărește
233 afișări
Esop:Cererea de birouri în afara Capitalei continuă creşterea;apare interes şi pentru oraşe mai mici (Imagine: Shutterstock)
În oraşele din ţară, principalele tranzacţii au cumulat anul trecut un volum de 37.377 metri pătraţi închiriaţi, cu 60% mai mult decât în anul 2013 şi de peste 7 ori mai mult decât în 2012, iar principalele trei oraşe de interes au fost Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, care deţin şi printre cele mai mari stocuri de spaţii de birouri.
"Esop a consiliat tranzacţionarea unei suprafeţe totale de aproximativ 4.000 metri pătraţi, contractată la începutul acestui an, reprezentând aproximativ 10% din volumul tranzacţionat în 2014. De asemenea, am observat că după primul val al dezvoltării oraşelor mari din ţară, precum Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, urmează al doilea val de centre universitare, în cadrul Esop derulând în prezent analize şi negocieri de închiriere spaţii de birouri în oraşe precum Craiova, Târgovişte şi Târgu-Mureş", a declarat, într-un comunicat, Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
În comparaţie cu anul 2013, cand majoritatea tranzacţiilor erau generate de companii din domeniul IT&C, 2014 şi începutul lui 2015 a consemnat relocări sau preînchirieri pentru companii din mai multe industrii, precum energie, automotive, industrie, IT&C.
Astfel, putem constata diversificarea companiilor ce îşi mută zona de interes din Capitală către principalele oraşe, pe fondul dezvoltării de proiecte de calitate şi al ofertei superioare de forţă de muncă.
În ceea ce priveşte topul oraşelor la nivelul întregii ţări, oraşe alese pentru sedii de birouri sau puncte de lucru pentru marile companii, în 2014, pe primul loc se află Bucureştiul (306.273 metri pătraţi), pe locul doi Cluj-Napoca (21.090 metri pătraţi), pe locul trei - Timişoara (11.452 metri pătraţi), pe locul patru - Iaşi (4.100 metri pătraţi) şi pe locul cinci oraşul Ploieşti - 735 metri pătraţi.
Printre marii chiriaşi care au ales alte oraşe decât Capitala se numără Recall, Bombardier, E On, EBS Romania, HP, Accesa şi Genpact - care au ales oraşul Cluj-Napoca, ZTE, Microsoft, Linde Gaz, Accenture şi Continental - care au preferat Timişoara, OSF şi GFK au mers la Iaşi şi Webhelp ce s-a îndreptat spre Ploieşti.
"În contextul în care motorul acestei dinamici de extindere a multor companii în oraşele din ţară îl constituie nevoia companiilor de a accesa forţa de muncă competitivă şi calificată, credem că se conturează o oportunitate - şi prioritate totodată - pentru autorităţile locale: dezvoltarea infrastructurii de acces şi a mijloacelor de transport public între oraşele mari pe de o parte şi localităţile din suburbii sau micile oraşe din proximitate, pe de altă parte, pentru a asigura un flux constant de forţă de muncă, pe termen mediu şi lung şi conservarea în timp a atractivităţii respectivei regiuni în faţa angajatorilor", a adăugat Petrescu.
Citește pe alephnews.ro: Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Harbin Ice-Snow World te așteaptă cu peste 300.000 de metri cubi de gheață și zăpadă. Tema din acest an este „Vis de iarnă, dragoste în inima Asiei”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe