EUobserver:Van Rompuy,în Europa de Est pentru discuţii privind planul franco-german pentru zona euro

Preşedintele Consiliului European (CE), Herman Van Rompuy, se va afla săptămâna viitoare în România, în cadrul unui turneu în Europa de Est, pentru a calma nervozitatea unor state din regiune provocată de planul economic franco-german destinat doar zonei euro, comentează EUobserver.

Urmărește
2 afișări

El se va întâlni pe 24 februarie cu preşedintele Traian Băsescu.

Van Rompuy a discutat joi la Tallinn cu preşedintele şi premierul din Estonia şi la Riga cu autorităţile letone. Vineri, şeful Consiliului European va vizita Lituania, iar săptămâna viitoare se va întâlni cu şefii de state şi de guverne din Cehia, Bulgaria şi România.

Oficialul intenţionează să discute cu liderii tuturor membrilor din zona euro şi ai statelor din Uniunea Europană (UE) interesaţi de problema competivităţii şi va încerca să accelereze procesul de convergenţă a politicilor economice, menţionează EUobserver.

Van Rompuy vrea, astfel, să calmeze nervozitatea din unele state est-europene provocată de un plan economic franco-german destinat doar zonei euro, conform publicaţiei.

Germania şi Franţa au propus un "Pact de Competitivitate" pentru uniunea monetară, un pachet de reforme structurale care vizează corectarea dezechilibrelor economice şi convingerea investitorilor că problema datoriilor suverane a fost rezolvată.

Van Rompuy speră să repare ce a fost distrus, pe plan politic, de prezentarea planului franco-german de către Berlin şi Paris ca fiind un fapt împlinit.

"Vreau o discuţie deschisă şi cuprinzătoare cu statele membre despre cum se poate ajunge la un grad mai ridicat de coordonare a politicilor economice. Îi voi asculta pe toţi şi, de asemenea, îmi voi testa ideile", a declarat oficialul european într-un comunicat.

În acest sens, preşedintele Consiliului va prezenta un set de propuneri la reuniunea premierilor din zona euro organizată pe 11 martie.

Statele neincluse în zona euro sunt îngrijorare de efectele pe care le-ar putea avea deciziile luate pe 11 martie fără participarea lor şi adoptarea pactului franco-german, pe care vor trebui sa-l respecte odată cu intrarea în uniunea monetară.

"Armonizare taxelor ar fi ceva foarte dificil de acceptat pentru Cehia, deoarece va afecta competitivitatea ţării", a declarat joi premierul ceh, Petr Necas.

Autorităţile statelor baltice apreciază, de asemenea, că majorarea şi armonizarea vârstei de pensionare nu ar fi corectă, în condiţiile în care speranţa de viaţă din aceste ţări nu este la fel de mare ca în vest.

Polonia, însă, sprijină proiectul franco-german şi are deja în plan o lege pentru limitarea datoriilor, una dintre propunerile pactului.

În zona euro, părerile legate de problema suplimetării fondului de ajutor stabilit de ţările din uniunea monetară pentru sprijinirea economiilor cu probleme sunt împărţite. Pe de o parte, Germania, Olanda şi Austria consideră că Fondul European de Stabilitate Financiară nu are nevoie de resurse suplimentare dacă actualele măsuri calmează pieţele. Pe de altă parte, statele sudice, confruntate cu un nivel ridicat al datoriilor, sunt îngrijorate de creşterea randamentelor obligaţiunilor pe care le emit, cerând suplimentarea resurselor mecanismului.

Toate statele din zona euro au convenit, însă, înfiinţarea în viitor a unui mecanism permanent de sprijin financiar de 500 de miliarde de euro.

Diplomaţi din UE descriu situaţia din Uniune ca fiind "un fel de haos", cu un ton ascuţit al discuţiilor dintre state.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici