- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eureko: Pensiile facultative se vor relansa în 2012 şi vrem să fructificăm această oportunitate
Piaţa pensiilor facultative va cunoaşte pe termen mediu un ritm de creştere superior celui din anii precedenţi, pe fondul revenirii economiei naţionale, iar strategia Eureko Pensii Private în acest an urmăreşte fructificarea acestui trend, a declarat directorul general al societăţii, Radu Brăgărea.
"Rezultatele pe Pilonul III nu sunt spectaculoase nici la nivel de industrie, nici la nivel de companie, cu toate că primele contribuţii au fost achitate în 2007. Eureko Pensii crede că pensiile facultative au un potenţial semnificativ de creştere în următorii ani, iar strategia din acest an vizează pregătirea terenului pentru 2012. Creşterea va veni în special din partea segmentului corporate, care a început să se uite, din nou, la aceste instrumente financiare", a spus Brăgărea la o întâlnire cu presa.
El a adăugat că şi modificările legislative care au intrat în vigoare la începutul acestui an vor ajuta la relansarea activităţii fondurilor de pensii facultative.
Potrivit legislaţiei, contribuţiile plătite de companii în beneficiul salariaţilor lor la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) sunt deductibile, în limita a 400 de euro/an (circa 142 de lei/lună), la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitului pe profit (16% la companie), contribuţiilor de asigurările sociale de stat (10,5% la angajat şi 20,8% la angajator) şi contribuţiei de accidente de muncă şi boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).
Deducerea fiscală se acordă în aceeaşi măsură (400 de euro/an) atât pentru companie, cât şi pentru angajat, astfel că în situaţia contribuţiei mixte se ajunge la o deductibilitate cumulată de 800 de euro/an, de la impozit şi contribuţiile descrise anterior.
La finele anului 2010, la fondurile de pensii facultative contribuiau 221.600 de persoane. În 55% dintre cazuri, contribuţia este suportată exclusiv de angajator, care oferă pensia facultativă ca parte a pachetului de beneficii salariale. În 33% dintre cazuri, participanţii individuali îşi achită singuri contribuţia, iar în 12% dintre cazuri contribuţia este mixtă (angajator+angajat).
"Vânzările slabe pe Pilonul III au fost efectul lansării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) la un an de la apariaţia celor facultative şi declanşarea crizei financiare, care a determinat numeroşi angajatori fie să renunţe să mai plătească contribuţiile pentru angajaţi fie să acorde stimulente prin intermediul acestor instrumente. În prezent, angajatorii, mai ales multinaţionalele, analizează reintrarea pe Pilonul III", a spus Brăgărea.
Eureko Pensii Private este prezentă atât pe Pilonul II, unde administrează fondul Eureko, al şaselea după active - 257,78 milioane de lei, cât şi pe Pilonul III, cu fondul Eureko Confort, care a ajuns la active de 1,6 milioane de lei.
Pe Pilonul II sunt prezenţi nouă administratori, cu nouă fonduri, ale căror active nete au ajuns la 4,68 miliarde de lei la finele lunii februarie.
Segmentul pensiilor facultative numără 13 fonduri şi active nete de 349,6 milioane de lei.
Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007, iar un an mai târziu la Pilonul II.
Şeful Eureko Pensii spune că, pe Pilonul II, managementul administratorului urmăreşte în acest an majorarea cotei de piaţă prin atragerea unui număr cât mai mare din viitorii salariaţi care intră anual pe piaţa muncii, circa 200.000, fie prin noi achiziţii, aşa cum a procedat şi în anii precedenţi, după preluarea fondurilor administrate de Bancpost Fond de Pensii şi KD Fond de Pensii.
"Sub 20% dintre cei care intră pe piaţa muncii aleg, în cunoştinţă de cauză, fondul de pe Pilonul II, restul intră în loterie. Vrem să contribuim la îmbunătăţirea acestui procentaj. Pe partea de achiziţii, nu avem nicio discuţie, dar vom analiza oportunităţile, dacă vor apărea", a spus Brăgărea.
El crede că intrarea salariaţilor din structurile Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Administraţiei şi Internelor pe Pilonul II va aduce noi oportunităţi administratorilor prezenţi pe această piaţă.
"Sunt aşteptaţi să intre în sistem în jur de 200.000 de salariaţi, care au un salariu mediu peste media la nivelul economiei naţionale. Momentan, transferul banilor în conturile personale de pensii nu a avut loc pentru că lipsesc normele de aplicare la noua lege privind pensiile. Cred că până la finele anului situaţia se va rezolva", a spus şeful Eureko Pensii.
Brăgărea a afirmat că Eureko Pensii Private este interesată şi de pensiile ocupaţionale, legislaţia pentru acest segment de piaţă fiind încă în dezbatere.
"Firmele, mai ales cele multinaţionale, sunt foarte interesate de pensiile ocupaţionale, pentru că prin intermediul acestora vor putea să îşi îmbunătăţească retenţia personalului. Cred că până la finele anului legislaţia pensiilor ocupaţionale va fi adoptată", a spus reprezentantul administratorului.
Întrebat de ce administratorii nu au o expunere mai ridicată pe piaţa locală de capital, Brăgărea a spus că dimensiunea Bursei de Valori Bucureşti (BVB)este una redusă, atât în privinţa emitenţilor cât şi a licihidităţii, aspecte care încă generează probleme administratorilor de fonduri de pensii.
"Eureko Pensii are o expunere de circa 15% din active pe piaţa de capital, din care 12% pe BVB. Fondul pe care îl administrăm are un profil de risc mediu şi încă nu a atins limita superioară în privinţa plasamentelor în acţiuni. Noi vom continua să investim pe bursa locală, dar obiectivul nostru este maximizarea randamentului pe termen lung şi, în acest context, luăm în calcul şi alte oportunităţi oferite de pieţele de capital externe", a spus Brăgărea.
El mai spus că fondurile de pensii private vor deveni un jucător important pe piaţa financiară şi de capital când activele administrate vor depăşi 10% din Produsul Intern Brut (PIB).
"Momentan, activele fondurilor de pensii private obligatorii şi facultative se situează sub 1% din PIB. Încă nu suntem o voce în piaţă, dar vom deveni în următorii ani", a spus şeful Eureko Pensii Private.
Înfiinţată în anul 2007, administratorul de pensii private este parte a grupului olandez Eureko, prezent pe piaţa românească şi prin Eureko Asigurări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO