Prima pagină » Economic » În epoca post-pandemie, HoReCa a început goana după angajaţi

În epoca post-pandemie, HoReCa a început goana după angajaţi

În epoca post-pandemie, HoReCa a început goana după angajaţi
Irina Apetrii
20 iun. 2021, 02:18, Economic

Restaurantele şi hotelurile au avut un an greu. Cei care au supravieţuit pandemiei, se bucură acum de ridicarea restricţiilor. Dar în încercarea de a recupera sezonul estival, angajaţii din HoReCa se confruntă cu o altă problemă: lipsa angajaţilor.

Ştim că peste un sfert dintre angajaţii din domeniu s-au orientat către alte joburi, iar acum e o mare competiţie pentru angajări între firmele HoReCa de la noi şi din străinătate, care plătesc mai bine. 

„Extrem de greu, ca să nu spun catastrofal. E mai dificil decât era înainte de pandemie. E o problema gravă în ceea ce priveste forţa de muncă. Undeva la 40 % dintre angajaţii din horeca cumva sub o formă sau alta au fost puşi pe liber ca să zic aşa, s-au reorientat către alte industrii sau către alte ţări şi în momentul de faţă e o căutare înfinită de forţă de muncă”, a spus Dragoş Anastasiu, antreprenor.

Răzvan e barman. Pandemia l-a obligat să îşi schimbe jobul. Ar reveni oricând la vechea meserie, dar în străinătate.

„Am lucrat ca barman în România aproximativ patru ani şi când a venit pandemia am fost trimis în şomaj tehnic. M-am gândit să plec în străinătate să lucrez în HoReCa, deoarece salariile sunt mai mari şi pot să pun ceva deoparte”, a spus Răzvan.