Investitorii analizează datele de miercuri referitoare la creşterea economică relativ puternică din zona euro, care contrastează cu vânzările de retail din Statele Unite, care au dezamăgit în aprilie, cu o stagnare.
Euro a urcat cu 0,5%, la peste 1,1415 dolari pe unitate, aducând avansul din ultima lună la aproape 9%, în condiţiile în care diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor americane şi cele din zona euro, pentru scadenţele de 10 ani, a scăzut faţă de un maxim istoric atins în luna martie.
Toate pieţele de capital din Europa evoluează în declin joi, investitorii fiind îngrijoraţi de instabilitatea şi înăsprirea condiţiilor financiare rezultate din scăderea preţurilor obligaţiunilor şi creşterea randamentelor.
Indicele FTSE 600 este în coborâre cu 0,4%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,5%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,7%.
„Euro continuă să îşi revină, susţinut de creşterea randamentelor obligaţiunilor din zona euro şi, parţial, de creşterea economică din regiune şi aşteptările pentru o inflaţie mai ridicată”, a declarat Lee Hardman, analist la BTMU în Londra.
Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu şase monede, a scăzut la minimul ultimelor patru luni, de 93,175 puncte.
Momentul în care Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite va începe creşterea dobânzilor pare să se îndepărteze, aşa că investitorii renunţă la plasamentele pe termen lung în dolari, iar indicele dolarului a scăzut cu circa 7%, de la un maxim al ultimilor 12 ani atins în luna martie.