Euro a coborât la minimul ultimelor 14 luni faţă de dolar după ce BCE a luat noi măsuri de stimulare

Euro a coborât la cel mai redus nivel din ultimele 14 luni faţă de dolar, iar acţiunile europene au atins maximul ultimelor două luni, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânzile şi a anunţat achiziţii de obligaţiuni pentru stimulare economică, luând prin suprindere analiştii.

Urmărește
280 afișări
Imaginea articolului Euro a coborât la minimul ultimelor 14 luni faţă de dolar după ce BCE a luat noi măsuri de stimulare

Euro a coborât la minimul ultimelor 14 luni faţă de dolar după ce BCE a luat noi măsuri de stimulare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Doar şase din 57 de analişti intervievaţi de Bloomberg au anticipat corect reducerea dobânzii cheie cu 0,1 puncte procentuale. Ceilalţi au estimat că dobânda va fi menţinută la nivelul de 0,15%, relatează Bloomberg.

Dobânda la depozitele constituite de bănci a fost redusă de la -0,1% la -0,2%, pentru a încuraja băncile să plaseze banii în noi împrumuturi, în loc să îi ţină în conturile BCE.

Dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost redusă la 0,3%, de la 0,4% în luna iunie, când a avut loc cea mai recentă şedinţă în care BCE a modificat nivelul ratelor dobânzilor.

BCE va lansa totodată, în octombrie, două noi programe pentru cumpărarea de eurobonduri emise de statele din zona euro şi de obligaţiuni garantate cu active din sectorul privat, în încercarea de a impulsiona creşterea economică şi a încuraja creditarea, a anunţat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, după şedinţa de politică monetară a instituţiei.

Euro este în declin cu 1%, la 1,3019 dolari pe unitate, după ce a atins în timpul tranzacţiilor nivelul de 1,2996 dolari pe unitate, cel mai redus după 15 iulie 2013.

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a avansat cu 1%, la cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. Volumul tranzacţiilor cu acţiuni membre ale Stoxx 600 este cu 39% mai mare decât media ultimelor 30 de zile.

Decizia BCE de reducere a dobânzilor a influenţat şi pieţele de capital din statele emergente, cu creşteri ale acţiunilor şi obligaţiunilor din Polonia până în Turcia.

Lira turcească s-a apreciat cu 1,1% faţă de euro, zlotul polonez cu 0,4%, iar forintul unguresc cu 0,6%.

Banca Angliei a menţinut la rândul ei dobânda de politică monetară la 0,5%, nivel la care se află din martie 2009, decizia fiind în conformitate cu estimările analiştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici