Euro a scăzut la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar

Euro a scăzut marţi la cel mai redus nivel din ultimii doi ani faţă de dolar şi este pe cale să încheie cel mai slab trimestru în raport cu moneda americană, după trimestrul al doilea din 2010, din cauza inflaţiei reduse din zona euro, care justifică noi măsuri de stimulare din partea BCE.

Urmărește
165 afișări
Imaginea articolului Euro a scăzut la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar

Euro a scăzut la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dolarul, pe de altă parte, este pe cale să încheie cel mai bun trimestru după 2008, în condiţiile în care oficialii Rezervei Federale (Fed) se gândesc când să înceapă creşterea dobânzilor, relatează Bloomberg.

Conducerea BCE urmează să se întrunească în această săptămână la şedinţa de politică monetară.

"Divergenţa dintre politicile monetare ale celor două instituţii pune presiune mare pentru deprecierea euro faţă de dolar. Aprecierea dolarului are o bază largă. Recomandăm plasamentele lungi în dolari", a declarat Charles St-Arnaud, analist la Nomura Securities International în Londra.

Euro a scăzut cu 0,7%, la 1,2593 dolari pe unitate, la bursa din New York, atingând în timpul tranzacţiilor 1,2571 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din septembrie 2012. În acest trimestru, euro s-a depreciat cu 8%.

Moneda unică a scăzut cu 10% faţă de maximul ultimilor doi ani şi jumătate atins în luna mai, când BCE a anunţat măsuri de stimulare fără precedent pentru a împiedica încetinirea inflaţiei care punea în pericol ieşirea zonei euro din criza datoriilor.

Deprecierea euro face exporturile europene mai competitive, dar creşte preţurile de consum, prin scumpirea importurilor.

Preţurile de consum din zona euro au crescut în septembrie cu numai 0,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după un avans de 0,4% în august, potrivit datelor Eurostat publicat marţi. Ţinta oficială de inflaţie a BCE este de aproape 2%.

Dolarul în schimb este în creştere, în condiţiile în care Fed urmează să încheie în octombrie programul lunar de achiziţii de obligaţiuni destinat să menţină costurile de împrumut la un nivel scăzut şi să stimuleze creşterea economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici