- Home
- Economic
- LONDRA, (22.01.2013, 19:34)
- Marius Oncu
Euro ar putea fi următoarea monedă care intră în războiul global al valutelor
Euro s-a apreciat cu peste 25% faţă de yen şi cu 10% faţă de dolar în ultimele şase luni, în urma acţiunilor Băncii Centrale Europene (BCE) pentru susţinerea uniunii monetare, dar şi din cauza jocurilor economice la nivel global.
Urmărește
710 afișări
Euro ar putea fi următoarea monedă care intră în războiul global al valutelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, a avertizat luni asupra "politizării sporite" a cursurilor de schimb. Declaraţia lui Weidman a vizat Japonia, care a făcut eforturi mai agresive pentru susţinerea economiei chiar prin accelerarea inflaţiei, potrivit Financial Times.
Statele Unite rămân decise să continue politica măsurilor monetare neconvenţionale, care presupun introducerea de lichidităţi mari în piaţa financiară, în timp ce cursul depreciat al lirei sterline a fost aprobat semioficial în Marea Britanie, cel mai important partener comercial al zonei euro, şi încurajat de discuţiile privind ieşirea din Uniunea Europeană.
Dacă în prezent la nivel global are loc un război secret al cursurilor de schimb, BCE nu ia parte la acţiune, situaţie care ridică semne de întrebare privind nivelul de preocupare la banca europeană, potrivit Financial Times.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
La sfârşitul anului trecut, preşedintele BCE, Mario Draghi, a părut că încearcă să deprecieze moneda, afirmând că în luna decembrie s-a discutat activ o nouă relaxare a politicii monetare. În plus, comentariile şefului BCE privind perspectivele economice ale zonei euro au fost pesimiste.
În ianuarie, însă, uimit probabil de revenirea încrederii faţă de euro, Draghi a insistat că la reuniunea din prima lună a anului nu a fost nici măcar discutată o reducere a dobânzii, scrie Financail Times.
Înrebat direct despre aprecierea euro, Draghi a răspuns că nivelul cursului de schimb este important la evaluarea perspectivelor economice, însă moneda nu este "o ţintă a politicilor băncii".
În final, Draghi a subliniat că rata de schimb a euro se află în linie cu media pe termen lung, afirmaţie care a întărit impresia că nu consideră necesară o preocupare imediată.
Pentru unii politicieni conservatori, aprecierea euro este, probabil, un semn binevenit al revenirii încrederii în uniunea monetară, notează Financial Times.
O monedă poate fi însă prea puternică pentru binele general al economiei. Chiar dacă este în linie cu media pe termen lung, contextul este unul excepţional, mai ales în economiile de la periferia zonei euro. Rata şomajului este de aproape 12% în zona euro, faţă de circa 8% în SUA, iar BCE se aşteaptă ca economia să se contracte din nou în acest an.
Un euro puternic ameninţă să "sugrume" exporturile, una dintre ultimele surse de creştere economică din zona euro, potrivit băncii britanice Barclays.
Chiar şi exportatorii germani au motive să fie îngrijoraţi, mai ales din cauz industriei auto, puternic dependentă de livrările la extern. Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului, care a renunţat săptămâna aceasta la conducerea Eurogroup, a declarat recent că euro se află la un nivel "periculos de ridicat".
Toată această situaţie înseamnă că Draghi are nevoie de un plan de rezervă, scrie Financial Times. Într-o primă fază ar putea recurge la intervenţii verbale, însă BCE ar putea merge chiar mai departe, să ofere lichiditate pe termen lung sau să reducă din nou dobânzile. Întrucât dobânzile pe termen scurt sunt cele mai importante, iar cele overnight oferite de BCE pentru depozitele plasate de instituţiile de credit la bancă au ajuns la zero, s-ar putea ajunge la dobânzi negative, o premieră pentru banca centrală europeană.
Draghi a arătat că poate lua măsuri radicale dacă acestea sunt necesare. Angajamentul şefului BCE de a face "tot ce este necesar" pentru a păstra integritatea euro a schimbat complet situaţia pe pieţele financiare, arătând că acesta nu exclude nicio opţiune, mai notează Financial Times.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl amenință pe Putin: „O putem rezolva pe calea ușoară … sau pe cea grea”. Cum vrea președintele să oprească războiul din Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe