Euro a mai fost împins până la 4,84 lei săptămâna trecută dar Banca Naţională nu a lăsat atunci cursul să fie cotat la acel nivel. Deprecierea de marţi este în tendinţă cu evoluţia euro în raport şi cu alte monede din regiune, zlotul polonez şi forintul maghiar suferind şi ele scăderi mari în faţa euro.
„Ce încearcă Banca Naţională să facă este să aibă o stabilitate a cursului în condiţiile agităţii din jurul nostru. Stabilitatea înseamnă şi evoluţii de acest gen. Să menţinem cursul stabil este un obiectiv al nostru”, a spus, luni, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, la Digi24.
Banca Naţională a României a cotat vineri moneda euro la 4,8174 lei.
Creşterea euro înseamnă creşteri de preţuri la importuri şi la produsele taxate în raport cu valoarea monedei europene cum ar fi telecomunicaţii.
Leul a scăzut şi în raport cu francul elveţian, depăşind maximul istoric de 4,5817 lei, atins în ianuarie 2015. Francul elveţian a fost cotat marţi la 4,5885 lei, după ce luni a fost calculat de BNR la 4,5699 lei.
În raport cu dolarul american, moneda locală s-a depreciat de la 4,3202 lei/dolar, cât a indicat luni BNR, până la 4,3880 lei/dolar, marţi. Acesta este un salt important, pentru că joi, de exemplu, un dolar american valora 4,2539 lei.
Cotaţia aurului a stagnat marţi faţă de nivelul înregistrat marţi. Astfel, preţul gramului de aur valora 207,6707 lei.
Totodată, ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a sărit, marţi, la 3,15%, de la 3,04%, cât era luni, potrivit datelor afişate pe site-ul Băncii Naţionale a României. Nivelul ROBOR de vineri este cel mai ridicat din ultimele două luni, în condiţiile în care de la finalul anului trecut a început o tendinţă de scădere.
ROBOR la 6 luni a sărit, de asemenea, la 3,24%, marţi, de la 3,14%, cât era luni. Vineri, ROBOR la 6 luni era la 3,10%, după ce a sărit de la 3,00%, cât a fost joi.