- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Euro este pe punctul de a depăşi paritatea cu dolarul, acţiunile scad din nou
Euro s-a scufundat marţi la un pas de paritatea cu dolarul, iar bursele au scăzut, în condiţiile în care perspectiva unei noi înăspriri a politicii băncilor centrale şi îngrijorările legate de sănătatea economiilor din întreaga lume au neliniştit investitorii, scrie Reuters.
Euro este pe punctul de a depăşi paritatea cu dolarul, acţiunile scad din nou
Euro a fost deosebit de vulnerabil, având în vedere impactul unei creşteri continue a preţurilor la gazele naturale asupra economiei regionale şi a războiului din Ucraina, precum şi faptul că Banca Centrală Europeană a rămas în urma rivalilor în ceea ce priveşte creşterea ratelor dobânzii.
Până la ora 0725 GMT, euro a scăzut cu 0,3%, la un minim de 1,0004 dolari, cel mai slab nivel din ultimii 20 de ani.
Indicele dolarului a câştigat 0,3% la 108,48, în timp ce lira sterlină a atins un alt minim al ultimilor doi ani, iar yenul nu a fost departe de cel mai slab nivel din ultimele două decenii .
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Analiştii de la Mizuho au spus că mişcarea spre paritate se întâmplă pe fondul preconizatei recesiuni din zona euro. "Se pare că există puţine lucruri care să împiedice euro/dolar să spargă paritatea pe termen relativ scurt", au scris aceştia.
Pe pieţele de acţiuni, indicele Euro STOXX a scăzut cu 0,7%, în timp ce indicele german DAX a scăzut cu 0,8%, iar indicele britanic FTSE 100 cu 0,44%.
Pieţele futures din SUA au indicat, de asemenea, o deschidere mai slabă.
Cel mai larg indice MSCI al acţiunilor din Asia-Pacific cu excepţia Japoniei a scăzut cu 1,3%, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în timp ce indicele japonez Nikkei a pierdut 1,8%.
De asemenea, pe lista de îngrijorări a investitorilor se află şi faptul că un număr tot mai mare de oraşe chinezeşti, inclusiv centrul comercial Shanghai, adoptă începând din această săptămână noi restricţii privind COVID-19 pentru a ţine în frâu noile infecţii, după ce a fost descoperită o subvariantă Omicron foarte transmisibilă.
Costul în creştere al energiei în Europa este, de asemenea, o temere majoră, în condiţiile în care cea mai mare conductă care transportă gaze naturale ruseşti către Germania a intrat în mentenanţă anuală, urmând ca fluxurile să se oprească timp de 10 zile.
Investitorii se tem că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina, ceea ce ar putea restricţiona şi mai mult aprovizionarea cu gaze naturale a Europei şi ar putea duce la recesiune economia zonei euro, aflată în dificultate.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 2,2%, la 104,73 dolari pe baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate s-a situat la 101,53 dolari pe baril, în scădere cu 2,44%.
Aurul a rămas stabil, preţul spot fiind 1.735 de dolari pe uncie.
Preţurile criptomonedelor au scăzut, Bitcoin scăzând ultima dată cu 1,4%, la 19.670 dolari.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.