Euro înregistrează cea mai bună săptămână a sa față de dolar de la criza financiară. Moneda e ajutată de reformele din Germania și de politica comercială agresivă a lui Trump

Publicat: 07 03. 2025, 16:49
Actualizat: 07 03. 2025, 16:51
FILED - 25 August 2003, Berlin: Euro banknotes lie among a pile of dollars. Photo: Jochen Eckel/dpa-Zentralbild/dpa

Moneda unică europeană a crescut cu peste 4,5 % față de dolar în această săptămână, înregistrând astfel cea mai mare creștere din 2009, iar vineri cu 0,6%, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii noiembrie. Creșterea se datorează perspectivelor de redresare economică în Europa, în timp ce politica comercială agresivă a lui Donald Trump stârnește îngrijorare cu privire la sănătatea economiei americane, relatează Financial Times, precizând că investitorii au „pariat” pe relansarea economică în zona euro pe care o va aduce reforma fiscală anunțată în Germania.

În același timp, euro își datorează creșterea și faptului că liderii europeni se pregătesc să-și asume mai multă sarcina pentru securitatea regiunii și să sprijine Ucraina, este părerea analiștilor FT.

Viitorul cancelar Friedrich Merz și alți lideri politici ai partidelor care ar forma viitorul guvern, au anunțat, marți, crearea unor fonduri speciale, în afara bugetului federal, pentru a frâna deficitul  public, mecanism cunoscut sub numele de ”frâna datoriei”, și în special pentru a permite creșterea cheltuielilor de apărare. Ei au dezvăluit, de asemenea, un nou fond special de 500 de miliarde de euro pentru infrastructură. În ceea ce privește fondul pentru apărare, acesta nu are un prag stabilit, așa cum a explicat Friedrich Merz pentru Deutsche Welle: „Să fiu foarte clar: având în vedere amenințările la adresa libertății și păcii pe continentul nostru, vom face tot ce este necesar pentru apărare”.

Banca Centrală Europeană a redus joi ratele dobânzilor la 2,5 %, dar a semnalat o posibilă încetinire a următoarelor scăderi. În urma deciziei BCE și a planului de stimulare al Germaniei, comercianții estimează acum o singură reducere a dobânzilor în acest an, față de două în urmă cu o săptămână. „Trump a împins, efectiv, spre o cooperare europeană pe care niciunul dintre noi nu o avea în cărțile noastre de joc”, a declarat Adam Pickett, șeful strategiei macro globale al Citigroup, pentru cotidianul britanic.

Conform nivelurilor de pe piețele de swap, comercianții se așteaptă acum ca Rezerva Federală să facă trei reduceri ale ratei dobânzii cu un sfert de punct în acest an, comparativ cu așteptările de la începutul anului, care prevedeau mai puțin de două. „Exista opinia că SUA vor fi aproape imune la tarife … dar, în schimb, acum există mult mai multă incertitudine”, a precizat Pickett pentru sursa citată.

Revenirea euro marchează o inversare dramatică a slăbirii sale după victoria lui Trump în alegerile din noiembrie, când dolarul s-a apreciat pe baza speranțelor că programul noului președinte american, de reducere a impozitelor și a reglementărilor dictate de guvern, va stimula economia americană.

Mai multe bănci de investiții au renunțat la previziunile anterioare, potrivit cărora euro ar putea scădea până la paritate cu dolarul.

Moneda americană este aproape de a pierde tot ce a câștigat față de alte valute de la victoria lui Trump în alegeri: „Strada devine destul de optimistă cu privire la euro acum. Greu să nu te urci în tren!”, a declarat Brad Bechtel, analist la Jefferies, pentru FT.