Euro Insol: Unii trâmbiţează triumfalist ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă, dar încă nu este posibil

Ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica în această toamnă, aşa cum unii "trâmbiţează triumfalist", nu este posibilă, un termen realist fiind luna iunie 2013, potrivit reprezentantului administratorului judiciar al companiei, Remus Borza.

Urmărește
513 afișări
Imaginea articolului Euro Insol: Unii trâmbiţează triumfalist ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă, dar încă nu este posibil

Remus Borza (Imagine: Victor Ciupuliga / MediafaxFoto)

"Unii trâmbiţează triumfalist iesirea Hidroelectrica din insolvenţă în octombrie-noiembrie. Încă nu este oportun. Unii cred că insolvenţa s-a terminat prin denunţarea contractelor cu băieţii deştepţi. Din punctul meu de vedere nu este posibil", a declarat Borza într-o conferinţă de presă.

Borza este şeful firmei Euro Insol, care administrează judiciar Hidroelectrica, aflată în insolvenţă.

Premierul Victor Ponta a afirmat săptămâna trecută că Hidroelectrica va reveni la statul juridic normal în septembrie sau octombrie şi va fi o companie mult mai puternică, curăţată de contractele care îi afectau activitatea.

Borza a adăugat că acordurile bilaterale de vânzare a energiei sunt "doar vârful icebergului", iar adminitratorul judiciar a identificat alte şapte cauze care au dus la intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica.

"Singurul care gestionează Hidroelectrica este administratorul judicar. Punct. Înţeleg că sunt declaraţii politice. Punct. Salut curajul premierului Ponta şi al şefului OPSPI, RemusVulpescu, de a deschide procedura insolvenţei. (...) Un termen mai realist este 30 iunie 2013. Acest termen nu trebuie să sperie pe nimeni", a adăugat Borza.

Hidroelectrica are 839 creditori, iar valoarea creanţelor cerute de jumătate dintre aceştia se ridică la 5,1 miliarde lei.

"Am putea avea supriza să avem un pasiv de 6-7-8 miliarde lei. Cu ce plătim creditorilor? Tehnic, am putea să scoatem compania din insolvenţă în toamnă, dacă eşalonăm creanţele. Sau dacă îi convingem pe creditori să renunţe. Ce banc bun, nu?", a continuat Borza.

Hidroelectrica este deţinută de stat, prin Ministerul Economiei.

Compania de stat Hidroelectrica a activat săptămâna trecută clauza de forţă majoră, pentru a doua oară în mai puţin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scăderea debitelor râurilor. Forţa majoră la Hidroelectrica a fost instituită şi în perioada septembrie 2011 - mai 2012.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici