Euro, la minumul ultimelor trei săptămâni: 4,1817 lei

Leul s-a apreciat în prima jumătate a sesiunii de marţi, cererea de lei venind după anunţul Fitch privind îmbunătăţirea ratingului României, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,1817 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni.

Urmărește
363 afișări
Imaginea articolului Euro, la minumul ultimelor trei săptămâni: 4,1817 lei

Euro, la minumul ultimelor trei săptămâni: 4,1817 lei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banca centrală a stabilit luni un curs de referinţă de 4,2217 lei/euro, iar nivelul de marţi este cu patru bani mai redus. O paritate inferioară celei de marţi a fost publicată de BNR la 15 iunie, de 4,1756 lei/euro.

Leul a continuat să se aprecieze uşor şi faţă de francul elveţian, iar cursul anunţat de BNR este cu 0,17 bani mai mic, de 3,4229 lei/franc, de la 3,4246 lei/franc luni.

Pentru moneda americană, referinţa se situaează la 2,8875 lei/dolar, cu 1,98 bani sub nivelul de luni, de 2,9073 lei/dolar.

La deschidere, schimburile se perfectau la 4,1910 - 4,1940 lei/euro, în scădere faţă de nivelul de luni seară, când euro era schimbat pentru 4,1950 - 4,1980 lei.

Cererea mai ridicată de lei a pus presiune pe cotaţii, iar după prima oră de tranzacţionare euro era cotat la 4,1825 - 4,1840 lei. În prima parte a zilei, leul a reuşit să se întărească până la un curs de 4,1740 - 4,1760 lei/euro.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit luni ratingul pentru credite pe termen lung în valută al României de la "BB+" la "BBB-", cu perspectivă stabilă, România revenind astfel în categoria statelor recomandate pentru investiţii.

Dealerii cred că leul ar putea continua să beneficieze de pe urma acestui eveniment, dar incertitudinea privind ţările din zona euro cu un nivel ridicat al datoriei publice şi impactul asupra României, decelerarea exporturilor şi semnele privind incetinirea creşterii economice ar putea tempera tendinţa de apreciere.

Aprecierea leului este decuplată de evoluţia monedelor de pe pieţele vecine, care au pierdut până la 0,5% în faţa euro. Deprecierile înregistrate de valutele din regiune vin ca o corecţie după mişcarea de apreciere înregistrată în ultimele şedinţe, ca urmare a aprobării de către Parlamentul Greciei a programului de austeritate cerut de creditorii externi pentru acordarea următoarei tranşe de ajutor financiar pentru evitarea intrării în incapacitate de plată.

Un alt factor care a dus la creşterea aversiunii la risc a jucătorilor a fost aprecierea dolarului, după datele privind scăderea comerţului cu amănuntul din UE.

Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au scăzut de la 3,66 - 4,16% la 3,40 - 3,90%, iar randamentele pentru sumele plasate la o săptămână au coborât de la 3,78 - 4,28% la 3,59 - 4,09%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici