Eurobank: Autorităţile fiscale din România sunt "oarbe" la evoluţia economiei

Politica de venituri şi cheltuieli a României este din nou criticată de analiştii internaţionali, cele mai recente observaţii, venite din partea economiştilor grupului Eurobank, aratând că autorităţile fiscale par să fie "oarbe" la evoluţia economiei, ceea ce pune în dificultate banca centrală.

Urmărește
3 afișări

"O creştere agresivă a dobânzilor nominale, pentru contracararea politicii fiscale expansioniste, generează riscul aprecierii monedei naţionale, deteriorând şi mai mult competitivitatea şi conducând la un dezechilibru şi mai accentuat. Pe de altă parte, o creştere mai moderată a dobânzilor permite continuarea supraîncălzirii economiei şi îi face pe consumatori să nu îşi dea seama de îndatorarea lor", se spune într-un raport al instituţiei elene de credit Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost.

Incertitudinea privind politica fiscală a României creează îngrijorări privind stabilitatea macroeconomică pe termen mediu, notează analiştii.

"În primul rând, Guvernul minoritar urmează o politică fiscală inconsistentă, prociclică şi expansionistă. În această etapă de dezvoltare macroeconomică, Guvernul ar trebui să ţintească un excedent bugetar, în loc de deficit bugetar", se spune în raport.

Analiştii atrag atenţia că perspectivele fiscale pentru 2008 vor fi şi mai provocatoare. Economiştii amintesc nivelul maxim de deficit bugetar stabilit pentru 2008 şi 2009, de 2,9% din PIB, dar sunt de părere că riscurile ca acesta să fie mai ridicat sunt semnificative.

"România se confruntă cu posibilitatea unei aterizări dure. Majorarea enormă a salariului real contribuie la avansul inflaţiei, a preţurilor imobiliarelor şi înrăutăţeşte deficitul de cont curent. Populaţia are aşteptări super-optimiste privind potenţialul de câştig, iar firmele investesc ca şi cum creşterea va continua la nesfârşit. Există însă semne de scăderi majore ale producţiei, ceea ce arată că ţara se dezvoltă peste PIB potenţial", se arată în raport.

Analiştii mai notează că situaţia politică este dezordonată, ceea ce împiedică adoptarea unor politici eficiente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici