Eurobank: Nu există semne concludente că preţurile locuinţelor vor creşte semnificativ

Preţul locuinţelor din România a scăzut în medie cu 2,6%/an în ultimii 5 ani, cu o stagnare în ultimul trimestru din 2014, astfel că piaţa rezidenţială va continua să fie stabilă, fără să existe semne concludente că preţurile vor avea creşteri semnificative, potrivit Eurobank Property Services(EPS).

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Eurobank: Nu există semne concludente că preţurile locuinţelor vor creşte semnificativ

Eurobank: Nu există semne concludente că preţurile locuinţelor vor creşte semnificativ (Imagine: Publimedia / Shutterstock)

"Indicele naţional arată o scădere de 1,6% în ultimul trimestru din 2014 în comparaţie cu trimestrul precedent, menţinându-se perspectiva de stabilitate a preţurilor pentru următoarea perioadă. Variaţia anuală a indicelui a însemnat o scădere de 2,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013. Stagnarea recentă a preţului, combinată cu scăderea medie anuală de 2,6% pe parcursul ultimilor 5 ani, sugerează că stabilitatea va continua pe piaţa rezidenţială din România, fără să existe semne concludente că preţurile vor suferi creşteri semnificative", se arată într-un comunicat al Eurobank Property Services, care a lansat cel mai recent raport legat de Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale pentru piaţa din România, aferent ultimului trimestru din 2014.

Indicele aferent Bucureştiului a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru din 2014, o reducere a valorii mai mică în comparaţie cu trimestrul precedent, pe când indicele Bucureşti Centru a crescut cu 1,1% în aceeaşi perioadă. Mai mult decât atât, indicele Bucureşti Periferie a prezentat o scădere uşoară de 0,3%, pe când indicele calculat pentru judeţul Ilfov a înregistrat o creştere de 1,7% în trimestrul al patrulea din 2014. De la începutul anului 2014, regiunea Capitalei a prezentat o creştere minoră de la an la an, mai puţin în judeţul Ilfov unde s-a înregistrat o creştere negativă de 1,5%.

În ceea ce priveşte cele opt diviziuni ale României, în trei dintre acestea a continuat tendinţa de creştere, pe când restul diviziunilor au prezentat o scădere a preţurilor. Pe de-o parte, în diviziunea Dunăre şi Marea Neagră s-a observat cea mai mare creştere trimestrială, de 1,4%, urmată de Diviziunile Sud şi Bucureşti - Ilfov. Pe de altă parte, Diviziunea Vest a înregistrat cea mai abruptă scădere, de 4,9%, urmată de Muntenia, Moldova şi Nord.

În ceea ce priveşte indicii calculaţi la nivelul celor mai mari zece oraşe din România, aceştia au prezentat o evoluţie trimestrială echilibrată, cu fluctuaţii care pot fi puse mai degrabă pe seama unor corecţii pe termen scurt sau zgomotului statistic, decât să constituie o indicaţie temeinică a unei anumite performanţe, fie negativă, fie pozitivă.

Preţurile proprietăţilor noi din Bucureşti au continuat să crească mai repede decât media, ajungând la 4,8% în ultimele patru trimestre, pe când proprietăţile vechi situate în Capitală au stagnat. Cu toate acestea, la nivel naţional proprietăţile noi înregistrează scăderi mai mari decât proprietăţile vechi, de 2,6% de la an la an.

"În general, indicele rezidenţial calculat de EPS arată continuarea trendului de scădere a valorii proprietăţilor. Faptul că indicele agregat la nivel naţional poate fi rezultatul a două tendinţe concurente, de creştere şi de scădere a preţurilor, concomitent cu o uşoară redresare a pieţei de primă importanţă (Bucureşti Centru) sugerează că o creştere a indicelui ar putea fi posibilă în trimestrele următoare", apreciază autorii studiului.

Eurobank Property Services este o subsidiară a grupului Eurobank.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici